MoWax

Spread the love

En ondertussen zijn we halverwege Movember, dus heb ik wat schaai in te halen. Terug naar oktober en de voorbereidingen voor mijn Moustache Wax.

MoWax

Nadat ik Andrew had laten weten dat ik gerust wilde meedoen aan Movember, maar het eerste weekend van november wel een echte moustache nodig had, zag ik op twitter dat hij A Gentleman’s Guide To Beard And Moustache Management van Chris Martin had gekocht. Toch even polsen of daar tips voor mijn Mo instonden en ja: Moustache wax bleek essentieel te zijn.

Even gegoogled, vooral dingen gevonden die te laat zouden aankomen en dan maar DIY aan m’n zoekopdracht toegevoegd.

Zo kwam ik bij The Handlebar Club. Het antwoord op de vraag Can I make my own moustache wax? is simpel: ja.

Het eerste recept was dat daarentegen niet: één van de eerste reacties op “Hungarian Pomade for the Moustache” gaat over hoe de wax korrelig is en je hem best op een hete glazen plaat uitspatelt. Mij iets te ingewikkeld.

Maar goed halverwege de pagina kwam ik de twee recepten van Gregg Dunn tegen die dan weer gebaseerd waren op het advies van ene Kevin Hufnagles: Gregg Dunn’s Summer Mix voor de warme vochtige zomers van Washington en een Winter Mix voor de koude Washingtonse Winters. Het recept van die Winter Mix is reuzesimpel: half bijenwas, half vaseline. Van dat laatste had ik wel een idee waar ik het kon vinden, maar die bijenwas dat was toch een beetje gokken.

Na een gok of drie in Antwerpen werd ik doorgestuurd naar In De Balans en daar vond ik wat ik nodig had, bijenwas in charcuteriepottekes per 100 gram.

Bijenwas

Aan de overkant vond ik dat andere ingrediënt bij de aptheker. En voor mijn eigen experiment kocht ik ook ineens maar wat eucalyptusolie.

Dat experiment ging niet om één of ander verfrissend glijmiddel, maar om een eigen Moustache Wax Winter Mix te creëren voor die barre dagen: met een vleugje eucalyptus om verstopte neusgaten open te houden.

Thuisgekomen dook ik de garage binnen en creëerde er een soortement drugslabo, maar dan om snorren was te maken. Karton op een aanrecht, een weegschaal om exact te kunnen werken, een kampeervuurtje, spatels, lepels, containers en een uit een fantablikje geïmproviseerde au bain marie, als de wijkagent toevallig die avond was langsgekomen voor een familair babbeltje, dan had ik toch iets mogen uitleggen denk ik.

Anyway, aan het werk dan maar: eerst de genuine Gregg Dunn Winter Mix gemaakt. Gewoon 100 gram vaseline en 100 gram bijenwas in de au bain marie, rustig laten smelten en uitgieten in de gewenste container. Maar waar giet je dat in?

Toevallig hadden we thuis nog ergens 7 overbodige lenzenpotjes liggen, ideaal om een duoverpakking Gregg Dunn Winter Mix en de Winter Mix Extra Cold te maken.

Die Gregg Dunn Winter Mix kwam dan maar onder de R (van regular).

Na het vullen direct de dekseltjes er op draaien om ‘contaminatie’ te voorkomen en goed wat eucalyptusolie toegevoegd aan de overgebleven mengeling in de au bain marie en de Winter Mix Extra Cold in het andere ‘potje’ gieten.

En dan tijd om mijn linoliefde bot te vieren. Een paar schetsen…

Snel gekozen voor een daliëske puntige handlebar te gaan, als de W van Wax en daar dan Mo Wax aan toegvoegd.

Een stukje vloerbekleding erbij, een blokje en een stempelkussen. Even snijden, even lijmen en klaar:

Enkel nog even stempelen et voilà:  ma propre cire à moustache (of zoiets)

Ik heb trouwens nog enkele porties MoWax over, dus als er MoBro’s of sympathisanten zijn wiens snor wel wat extra volume kan gebruiken, laat dan even iets horen. Die MoWax geef ik weg, maar een donatie voor Movember is natuurlijk altijd welkom.

Mocht je je afvragen waarom ik zo belachelijk veel moeite heb gedaan om zelf snorrenwas te maken, lees dan vooral even mijn vorige blogpost of ga eens kijken op mijn Movember-profiel en steun in één ruk het goede doel via mijn bovenlipbeharing.

Updat (voor Pieter)

Pieter vroeg zich terecht af wat een mens moet met snorrenswas, dus heb ik dat proberen te verduidelijken met twee foto’s uit mijn badkamer.

Snorrenwas dient om je snor te stylen, in model te brengen en te houden. Net zoals de wax die je in je haar smeert om esthetische redenen, maar bij snorrenwas komt daar nog een andere reden bij: uw snor uit uw mond/eten/drinken houden. Da’s ook ineens de reden waarom ik niet gewoon fructis styling wax of iets van die strekking op mijn bovenlip smeer, dan loop je precies de hele dag met een fruitschaal onder je neus rond. Vandaar dat de regular wax naar zo goed als niets ruikt (vaseline en bijenwas zijn nu niet direct prikkelende geuren). De Extra Cold Mix gebruik ik dan ook alleen maar als mijn neus dicht zit.

no wax = sad mo, Mo Wax = happy mo!

Maar dus om kort te gaan:

      no wax = sad mo MoWax = happy mo!

1 thought on “MoWax

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *