Dienstbetoon 2.0

Spread the love

Send me your details and the right person will contact you. “@CLARENCEPRICE: Need help with my tikkop son dont know what to do anymore.”

 

Vijf minuten geleden zag ik de bovenstaande tweet opduiken in mijn timeline, ik wist niet goed wat ik er mee moest doen. Retweeten leek me te min, dus schrijf ik er over.

Het is een fenomeen dat ik nog niet vaak aan het werk gezien heb en in een hele rij andere fenomen met dezelfde nomenclatuur, noem ik het Dienstbetoon 2.0. Niet alleen omdat het gaat om digitaal dienstbetoon, maar vooral omdat het om een gecrowdsourcete vraag gaat. Een uiting van proactief dienstbetoon.

Want de twitteraar in kwestie is niemand minder dan Helen Zille, de premier van de West-Kaap, die met haar Blackberry in de hand, besluit om de vader van een drugsverslaafde zoon de hulp te geven waar hij radeloos om schreeuwt.

Tikkop is namelijk Afrikaans for methamfetamine-verslaafde, een letterlijke vertaling van het Engelse meth head. En methamfetamine, ook bekend als meth of crystal meth, is in het Afrikaans kortweg ‘tik’. Voor zover ik weet een verwijzing naar het geluid dat je hoort terwijl je de methamfetamine kookt in een gloeilamp voor je hem inhaleert, maar dat weet ik niet uit ervaring.

Tik is een vuile drug, een heel verslavend goedje zoals je ook in deze docu van Louis Theroux kan zien. Één van de andere voor/nadelen van tik is dat het zo makkelijk te maken is. De meeste bestanddelen zijn vrij verkrijgbaar en veel meer dan wat bokalen, een gasvuur en wat koffiefilters heb je niet nodig.

Dat maakt tik één van de grote problemen waar Zuid-Afrika, en vooral de West-Kaap, mee te kampen heeft. Want het gebruik, vooral bij adolescenten is hoog en blijft toenemen.

Met dat idee in het achterhoofd is het niet zo gek dat de premier dat probleem probeert aan te pakken. Dat merk je aan haar beleid, maar dus ook aan haar acties op twitter. Er is haar persoonlijk niets gevraagd, maar ze kent de juiste mensen. Met niets meer dan een mailtje of een telefoontje kan ze een radeloze ouder terug wat hoop en hulp bieden en dat doet ze dan ook.

 

En dat vind ik mooi, zo op een zondagavond.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *