Tax-on-Web met eID op je Mac

Spread the love

Deze post werd gemaakt in 2011, maar krijgt nog steeds veel bezoekers van mensen die hun belastingen aan het invullen zijn op hun mac.

Als je verbeteringen of opmerkingen hebt, zet ze dan in de comments. THX!

Dit jaar heb ik mijn belastingen digitaal ingediend op een Apple en net zoals @amedee die het in Linux doet, ging dat niet helemaal van een leien dakje. Vandaar dat ik alle info die voor mij nuttig was hier op een rijtje zet, voor mensen die op 15 juli om 5 voor 12 ontdekken dat ze hun bruine enveloppe nog niet hebben opengedaan.

Ik heb mijn belastingen ingevuld met mijn identiteitskaart, dus op de methode met Token ga ik nu even niet in.

0. Om te beginnen heb je een eID-reader nodig. Die heb ik bij Fnac gehaald. Ze verkopen een “eigen” reader, die eigenlijk gewoon een reader van Log-On is, met een Fnac-sticker erop. Om te beginnen installeer je best de laatste drivers (voor je je reader aansluit). De handleiding om dat te doen vind je hier. De handleiding zit goed in elkaar en bevat een  link naar de drivers en naar de Middleware die je nodig hebt om je reader met de rest van de wereld te laten praten.

Waar ze me in de Fnac voor waarschuwden is dat veel mensen problemen hebben met hun belastingaangifte via Mac. De ene medewerker zei dat dat lag aan de reader, de andere vroeg me droogweg welke browser ik gebruikte omdat dat Tax-on-Web alleen Internet Explorer en Firefox 3.x ondersteunt. Daar sta je dan als je je Firefox mooi geüpdatet houdt, ondertussen zitten we 2 versies verder en ik heb geen zin om Firefox 5 te verwijderen om eventjes voor mijn belastingaangifte terug een oude Firfox te installeren.

Ondertussen is Tax-onWeb wel mee met de laatste versie van Firefox, aldus de comments, dus kan je ineens verder naar stap 6. Mocht voor een andere reden willen weten hoe je twee versies naast elkaar kan draaien, lees dan vooral verder. Je kan ook proberen van User Agent switchen in je browser.

Maar ook daar zijn oplossingen voor. Een beetje googlen bracht me hier.

In het kort komt het er op neer dat je je Mac een beetje moet bedotten om 2 versies van Firefox naast elkaar te gebruiken.

2. Je downloadt de versie van Firefox die je wilt, in dit geval Firefox 3.6.18. Normaal gezien sleep je het Firefox-logo’tje gewoon naar de map Applications, maar dat doe je nu even niet!

3. Sleep het programma in plaats daarvan naar je bureaublad zodat Firefox op je bureaublad geïnstalleerd wordt.

4. Klik er eenmaal op zodat je de naam kan veranderen, ik werk nu even in FunkyFox (het beestje moet een naam hebben).

5. Daarna sleep je FunkyFox wél naar je applicaties. Vanaf nu heb je 2 versies van Firefox naast elkaar geïnstalleerd.

Maar toen ik dat gedaan had raakte ik nog niet aan mijn belastingsaangifte, ik bleef de foutmedling ‘SSL_error_handshake_failure_alert’ krijgen. Ik had niet veel zin om lang te zoeken hoe ik dat kon oplossen en heb dan maar naar 025725757 (de hulplijn van Tax-on-Web) en kreeg onmiddellijk een PDF doorgemaild met meer uitleg over de foutmelding. Die vind je hier.

6. Ik denk niet dat ik het ergens gelezen had, maar blijkbaar moet je eerst de Belgium eID Firefox Add-On installeren.

7. Daarna gewoon Tax-on-Web openen, aangifte met eID kiezen en de stappen volgen (PIN-code ingeven, certificaat accepteren). Vanaf hier sta je er alleen voor, ik ga je niet helpen met het invullen van je belastingen, daar neem je beter een boekhouder voor.

8. Funkyfox verwijderen is de laatste stap, want surfen met een verouderde browser is en blijft een beetje funky (as in The Funky Cold Medina), behalve als je Tax-on-Web vaak nodig hebt, dan laat je het best staan als Tax-onWebbrowser. Ik ga er persoonlijk van uit dat tegen volgend jaar Tax-on-Web op z’n minst een nieuwere versie van Firefox zal ondersteunen en hopelijk nog enkele andere browsers. Wie weet doe ik mijn aangifte volgend jaar via mijn Tab…

Deze post werd gemaakt in 2011, maar krijgt nog steeds veel bezoekers van mensen die hun belastingen aan het invullen zijn op hun mac.

Als je verbeteringen of opmerkingen hebt, zet ze dan in de comments. THX!

Tax-on-Web-duim

 

9 thoughts on “Tax-on-Web met eID op je Mac

 1. Die was ik niet tegengekomen (beter googlen volgende keer).

  Werkt het?

  En je hebt dan nog steeds de AddOn nodig neem ik aan. En Firefox…

 2. “Ik heb mijn belastingen ingevuld met mijn identiteitskaart, dus op de methode met Token ga ik nu even niet in.”

  Zet dat dan in je titel, nu komen mensen naar je blog die met de token geen enkel probleem ervaren…

 3. Ik heb net gebeld met tax on web.
  het is dus veel simpeler als dit.
  -open firefox
  -ga bovenaan naar extra
  – klik op add ons
  -klik op extensies (links)
  – klik nu op E-ID belgie inschakelen.
  -klik dan op herstarten.
  – sluit tabblad
  -nu moet je kunnen inloggen!

  veel plezier.

  1. Hele goeie oplossing. Het downloaden van die add on is niet voldoende. Hij moet geactiveerd worden. Na veel miserie. Met Firefox en deze tip WERKT HET!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *