Dodentocht (lino)

Spread the love

Het begon als een simpel idee: maak een lino die de Dodentocht visualiseert als een kleine motivator om het trainen vol te houden.

Dus wilde ik er zeker het logo van de Dodentocht in verwerken, een rood doodshoofd. En misschien een landschap? Een rood landschap dat heeft wel iets, maar misschien toch liever een andere kleur. Aha! Het logo in het rood -hoe zien de wegwijzers van de Dodentocht er eigenlijk uit- en dan het landschap in een andere kleur, dan valt het logo extra op.

Da’s dan al twee kleuren, één meer dan ik gewoon ben. Misschien moet ik er dan maar ineens een kleur bijdoen… Zo strandde ik uiteindelijk op 4 kleuren (rood, zwart, groen en bruin) op een witte achtergrond. Een experiment.

Een experiment dat wat extra uitdagingen met zich meebrengt. Als je monochroom drukt (in één kleur) dan moet je zien dat je plaat goed beïnkt is, de plaat mooi midden op het papier mikken en zorgen dat er overal evenveel druk is als je drukt. Dat zijn al drie dingen waarbij het kan misgaan bij het drukken en dan heb ik het nog niet over het ontwerpen en het uitsnijden. Maar als de afdruk niet helemaal mooi gecentreerd is op het blad dan kan je het blad nog altijd bijsnijden, de inkt die niet helemaal egaal verspreid is, kan een mooi effect geven en als je per ongeluk de verkeerde lijn uitsnijdt, dan kan je dat waarschijnlijk nog wel corrigeren.

En ik heb al weleens een wenskaartje gemaakt met geschilderd vuurwerk, maar dat kun je moeilijk meerkleurendruk noemen.

Want als je vier lagen over elkaar drukt dan moeten die afdrukken wel mooi over elkaar passen want anders overlappen de lagen elkaar op plaatsen waar je dat niet wilt. En als je dezelfde plaat hergebruikt en je snijdt te vroeg iets weg, dan is dat ook weg op de volgende lagen. En ook al waren de eerste, tweede en derde laag perfect, de vierde moet ook goed zitten. En niet te vergeten: vier kleuren, dat betekent vier keer drukken, vier keer de rollers, de inktplaat en de lino reinigen en vier keer wachten tot de inkt gedroogd is. Een hele hoop tijd.

Ik heb veel tijd nodig gehad en er is hier en daar wat misgegaan, maar ik ben tevreden van het resultaat. Zestien vierkleurendrukken. Allemaal uniek.

2 thoughts on “Dodentocht (lino)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *