Lichtvervuiling op de Kalmthoutse Heide

Spread the love

Op tweede kerstdag 2016 maakte ik een dauwtrip rond het Stappersven. Terwijl ik in het donker over de verbindingsstraat wandelde viel het me op hoeveel licht er rondom mij te zien was. Het was compleet bewolkt, maar de horizon werd verlicht door de (straat)verlichting van de omliggende dorpskernen. Één punt stak er met kop en schouders bovenuit. Letterlijk eigenlijk: op één plek kwam het licht niet net boven de horizon uit, maar zag je echt een lichtzuil. Aangezien ik opgegroeid ben in de buurt hoefde ik niet lang na te denken wat die heldere vlek aan de hemel zou kunnen zijn: de serres achter het gemeentehuis van Kalmthout.

Op basis daarvan kan je de locatie van de andere lichtvlekken bepalen als je wilt.

Veel duidelijker kan lichtvervuiling niet worden.

Samen met mijn wandeling maakte ik een timelapse van de zonsopgang (maar dan zonder zon, want bewolkt). Die kan je hier bekijken.

1 thought on “Lichtvervuiling op de Kalmthoutse Heide

  1. Lichtvervuiling is wel niet alles, maar als ge hier in Duitsland des nachts op den buiten (of op de autostrade) rijdt, dan is het pikkedonker! Wel handig om die porschen van ver te zien aankomen tegen 200kmh, maar toch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *