Een weekend in de touwen

Spread the love

Het wordt weer een vol weekend, een weekend vol touwen: Op zaterdag doe ik mijn examen als redder op het touwenparcours van Heibrand en zondag trek in naar Buggenhout voor de oefendag installatietechnieken van Nature.

Ik ben ondertussen twee jaar redder op het hoog touwenparcours van Heibrand, in mijn vrije tijd als begeleider bij de Dienst Avontuurlijke Activeiten van ‘de chiro’. Officieel is dat Ropes Course Rescuer, wat betekent dat ik , als er iemand in nood raakt of simpelweg niet meer verder durft op 6 meter hoogte, die mens mag gaan helpen. Om de twee jaar leggen we opnieuw ons examen af: bewijzen we op papier dat we weten waar we mee bezig zijn en in de praktijk dat we een redding kunnen uitvoeren als dat nodig is.

Mocht je het je afvragen, echt vaak is dat niet nodig: In die twee jaar heb ik geen enkele echte redding uitgevoerd. Mijn eerste interventie was zelfs pas vorige week tijdens een oefening. Één van de begeleidsters had zoveel energie gebruikt tijdens het oefenen dat ze even moeite had om over te bouwen. Het enige wat ik heb gedaan is even onder haar gaan staan op het platform zodat ze vaste grond -euh schouders- onder de voeten had. Maar morgen zal het dus wel een redding worden tijdens het examen. Duimen is toegestaan.

Overmorgen ga ik dan weer mijn installatietechnieken oefenen. Want door dat begeleiden op het hoog touwenparcours had ik wel zin om ook meer te leren over het bouwen van touwinstallaties: rappels, tiroliennes, leitouwen, touwladders, apenbruggen, … Dus heb ik de cursus installatietechnieken gevolgd bij Nature in het najaar. Maar ondertussen is dat ook al weer een paar maanden geleden, dus ga ik zondag nog eens wat oefenen.

En vanavond: blokken voor mijn examen van morgen tiens!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *