Must be Funny

Spread the love

En nog een tweede post, naar aanleiding van de commentaar van Aloysius Primus (In nomini Patri).

Geld.

Leuk om te hebben, nog leuker om uit te geven. (ABBA wist het al) Maar zoals met veel dingen in Z-A, of misschien eerder bij IBM-Kelly, zijn er altijd wel een paar bumps in the road. (al zijn de wegen hier echt wel in goede staat: zowat het enige voordeel van een gesloten economie, de staat zorgt voor veel werk, want het land moet zelf voor alles zorgen, ook voor werk. Tot nu toe het enige -al is het indirecte- voordeel van Apartheid)
Ik heb mijn loon gekregen, maar hoe is een andere zaak:
Normaal gezien krijgen we ons loon op de 25ste van de maand, maar wij kregen onze pay slip pas de 26ste, want ze dachten dat wij in E-block zaten in plaats van in A-block (terwijl we het grootste deel van de maand in B-block hebben gezeten, maar ja).

Normaal gezien wordt ons loon gestort op onze rekening. De eerste dag vertelden ze ons dat dat geen probleem zou zijn als we alles in orde brachten voor 10 januari. Alles was de 10de in orde, dus ging ik er van uit dat ik mijn loon de 25ste netjes op mijn rekening zou terugvinden. Niet dus. De 26ste kregen we een cheque en de vermelding dat we op maandag best even een formulier kwamen invullen (dat we bij nader inzien al eens hadden ingevuld, toen we nog geen rekening hadden) zodat alles in orde zou zijn voor februari.

Nu zijn er een paar dingen die je moet weten over Z-A. Het is zowat het enige land ter wereld waar je per maand betaalt voor je bankrekening. Wij betalen zowat het minimum, ZAR 76 per maand, en voor dat bedrag moegn we een paar transacties doen per maand. (By the way, zelfs om de stand van je rekeningen te bekijken in een automaat moet je betalen)

Als je hier naar de bank gaat om een cheque op je rekening te laten storten, moet je zowiezo een week wachten voor de transactie wordt uitgevoerd. Het maakt zelfs niet uit of je naar de bank gaat die de cheque uitgeeft of naar de bank waar je een rekening hebt.
Als je je geld sneller wilt, kan je je cheque gewoon incasseren. Je gaat naar de bank die de cheque heeft uitgegeven.

Ook leuk: de banken zijn maar tot 15u30 open. Wij “werken” in principe tot 16u. Gelukkig zijn ze nogal meegaand tijdens de training, dus toen we op maandag iets voor twaalven stopten, ging ik naar de First National Bank in Sandton City, want als je er voor 12 uur bent, ben je hopelijk de hele rij die even “snel” naar de bank gaat tijdens de lunch voor. Om 12u20 was ik aan de beurt. Even paspoort laten kopiëren en een half uurtje later terugkeren, zodat ze de tijd hebben om je cheque te controleren (geen gek idee). Een half uur later loop je dan met je volledige loon over straat (in de vierde gevaarlijkste stad ter wereld, een tijdje geleden de bronzen plak kwijtgeraakt aan Kaapstad, Hooray for South Africa), overigens niet genoeg voor een nieuwe laptop.
(Trouwens, m’n oude doet het nog goed, maar de enige draadloze verbinding in de buurt is beveiligd, ik heb geen remote-exploit Auditor bij en tijdens de training toch iets teveel tijd om te internetten (wij komen hier voor 8 uur aan en vandaag zijn we pas na 10 uur begonnen, heb net een weddenschap gewonnen van Timo dat we niet voor 9u30 bezig zouden zijn), dus doe ik het gewoon hier)
Ik ben niet meer naar Standard Bank geweest, want daar stond volgens mijn bescheiden mening meer dan 30 man aan te schuiven bij 3 loketten en ik was al een half uur over tijd. Op dit moment ligt mijn loon dus in briefjes van ZAR 100 (+/- EUR10) in een enveloppe in mijn koffer.

2 thoughts on “Must be Funny

  1. Maai dier frent,<br /><br />naar aanleiding van dit financieel verslag wil ik je nog maar eens in herinnering brengen dat teveel noch te weinig … goed is als het over geld gaat, en zeker niet alleen over geld ! Laat het niet aan je hart komen, je mag dat steeds luchten op mijn blog als je er zin in hebt !!<br /><br />Marco Polo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *