De drinkfonteinen in de provincie Antwerpen

Spread the love

Ik schreef hier al hoe je de drinkwaterfonteinen van de stad Antwerpen kan vinden, maar de provincie Antwerpen heeft er ook een aantal geplaatst. “Ze staan in de eerste plaats aan populaire trajecten, aantrekkelijke stopplaatsen en interessante knooppunten, waar liefst ook wandelroutes voorbijkomen.” (aldus Inga Verhaert in dit artikel in Het Nieuwsblad)

In tegenstelling tot de drinkfonteinen van de stad Antwerpen, zijn die van de provincie wat moeilijker te vinden. Ik heb gegoogled en gezocht op de websites van de provincie en Pidpa ( de drinkwatermaatschappij die de drinkfonteinen beheert), maar ik kon geen deftig overzicht te vinden.

Wat het dichtst in de buurt kwam was een opsomming in het bovenstaande krantenartikel.

Dus maak ik zelf maar een overzicht en een kaartje. Dat is gebaseerd op een aantal locaties die ik online vond in combinatie met drinkwaterfonteinen die ik zelf al wandelend passeerde. De fonteinen op het kaartje hebben drie kleuren:

 • De blauwe fonteinen staan op de exacte locatie. Die weet ik omdat ik langs de drinkfontein gepasseerd ben of omdat hem heb teruggevonden via Google Street View.
 • Van de gele fonteinen weet ik ongeveer waar ze staan. In welk domein, langs welk fietspad, … Maar de exacte locatie kon ik (nog) niet verifiëren.
 • Op de kaart staat één rode fontein. Domein Pulhof in Wijnegem werd in 2015 verkocht. Een paar jaar werd er blijkbaar een drinkwaterfontein geplaatst, maar ik weet niet of die er nu nog staat en of die bereikbaar zou zijn.

Ik maak dit overzicht omdat ik het zelf handig vind om te zien waar ik makkelijk drinkwater kan vinden als ik ga wandelen, bijvoorbeeld om te trainen voor de Dodentocht. Als ik ergens halverwege mijn drinkbus kan vullen, kan ik het gewicht in mijn rugzak beperken. Ik durf weleens aanbellen om te vragen om mijn drinkbus te vullen, maar een kraantje en route is toch ook handig. De drinkfonteinen zijn trouwens niet allemaal ‘van de provincie’: het kraantje van de Kalmthoutse Heide werd bijvoorbeeld geplaatst op vraag van de gemeente Kalmthout.

Het overzicht (van Noord naar Zuid)

 • Drinkfontein Watermolen, Meersel-Dreef
  Exacte locatie: aan de brug over de Mark. Klein Eyssel
 • Drinkfontein Kalmthoutse Heide, Kalmthout
  Exacte locatie: aan de ingang van NEC De Vroente
 • Drinkfontein Fort, Stabroek
  Exacte locatie: Kruising Abtsdreef-Antitankkanaal
 • Drinkfontein Brug 11, Brecht
  Exacte locatie: tegenover café Trapke Op, Westmallebaan
 • Drinkfontein Mikhof, Brasschaat
  Nog geen exacte locatie bekend
 • Drinkfontein Brug 2, Retie
  Exacte locatie: op de parking van Postel Ter Heyde
 • Drinkfontein Lindeboom, Zoersel
  Exacte locatie: tegenover Toerisme Zoersel
 • Drinkfontein De Hoge Rielen, Kasterlee
  Nog geen exacte locatie bekend
 • Drinkfontein Pulhof, Wijnegem
  Verwijderd?
 • Drinkfontein Dodoenstuin Schildehof, Schilde
  Exacte locatie: langs het pad aan de Dodoenstuin
 • Drinkfontein Kesselse Heide, Kessel
  Exacte locatie: op de parking van de Kesselse Heide aan de straatkant
 • Drinkfontein Spoorlijn 52, Boom
  Locatie: ergens langs de sporlijn tussen Boom & Niel

Dit overzicht is zeker niet volledig. Heb je aanvullingen of correcties, laat dan een berichtje achter, dan pas ik het overzicht en de kaart aan. Het hoeft ook niet te gaan om een drinkfontein van de provincie of geplaatst door Pidpa, eender welk drinkwaterfonteintje op een publiek toegankelijke plaats in de provincie Antwerpen is welkom.

De drinkfonteinen in de stad Antwerpen heb ik niet toegevoegd aan deze kaart, aangezien de stad daar zelf al een mooi overzicht van heeft gemaakt.

3 thoughts on “De drinkfonteinen in de provincie Antwerpen

 1. Voor zover anderen het niet gedaan hebben zoek ik ze op,
  ik maak enkele foto’s
  en ik zet ze in OSM op de meter nauwkeurig.
  Er zijn er intussen in Antwerpen enkele bijgekomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *