Wat is geohashing?

Spread the love

Nog een postje in de categorie “Geek my nerd”/”terwijl Lotte op Krinkel zat”: geohashing.

UPDATE: Deze blogpost schreef ik voor ik gisteravond mijn enkel brak en gaat over een motorritje van eind augustus, niet dat van gisteravond.

Geocaching is ondertussen een redelijk bekende term (als het je niets zegt, kan je mijn blogpost over de Geocaching Leap Day even lezen), maar geohashing gaat toch nog een paar stappen verder.

De oorsprong is een cartoon van XKCD:

Dit is het idee: op basis van de datum en de openingswaarde van de Dow Jones van die dag (die kan je niet op voorhand weten dus kan je ook moeilijk beginnen vooruitlopen) wordt een MD5-hash gegenereerd. Dat is een soort van cryptografische omzetting, die bijvoorbeeld gebruikt wordt om te controleren of een groot bestand dat je gedownload hebt, geen downloadfouten bevat. Met andere woorden: de datum wordt omgezet in een code.

Als je die code in twee knipt en achter de lengte- en breedtegraad plakt van de plaats waar je je op dat moment bevindt, dan krijg je iedere dag een andere plek (en de kans is enorm klein dat dat ooit twee keer zelfs maar ongeveer dezelfde plek is).

Die cartoon werd in 2008 gepost en ik kwam hem toevallig tegen op de blog van xkcd. Zo kwam ik er achter dat er effectief mensen bestaan die gaan geohashen: iedere dag kijken of er een geohash in de buurt is die ze kunnen bereiken en daar een uitgebreid verslag van maken. Je kan er ook verschillende achievements mee behalen door bijvoorbeeld een geohash te bezoeken met de fiets of op het water of verkleed als piraat of omdat je seks gehad hebt op de hashplek of omdat de geohash die je logt die dag in je eigen huis of op je werk ligt. Er zijn zelfs twee mensen (een Noor en een Amerikaan) bezig aan een spelletje Zeeslag waarbij ze enkel mogen schieten op het subvak (een honderste van een graticuul) waarin ze op dat moment een geohash loggen. Het spel duurt al meer dan drie jaar en er is al wel raaksgeschoten, maar nog geen enkel schip gezonken.

Een zeer apart spelletje Zeeslag
Een zeer apart spelletje Zeeslag

Ik ben al eens te vinden voor een random wandeling (zie ook: Dérive Day en Drijven door’t Stad) en wilde dat geohashen ook weleens testen. Het leek me zelfs leuk om dat te koppelen aan mijn motor-excursies. Ik ben namelijk nog steeds aan het oefenen voor mijn motorrijbewijs en dat geeft dan toch een kleine extra uitdaging. Klein nadeel is wel dat het “vak” waarin ik woon (51° Noorderbreedte, 4° Oosterlengte) van Lokeren tot Geel en van Mechelen tot Rotterdam loopt. Met mijn voorlopig rijbewijs mag ik niet in Nederland rijden, dus dat reduceert het aantal dagen dat ik kan geohashen in mijn graticule (zo heet zo’n vak) eigenlijk nogal hard en op een weekdag ga ik echt niet even op en neer naar de Ardennen cruisen door de avondspits voor een geohash in een nabijgelegen vak.

Anyway. Mijn eerste geohash werd een beetje een flop. Tegen dat ik me goed genoeg voelde om terug op mijn motor te stappen, had hij twee maanden stilgestaan in de garage op het werk. Toen ik hem op een zondagochtend wilde starten om naar de geohash van vak 51,5 van dat weekend in Beringen te rijden, lukte dat niet. Geen man overboord, nog random plekken genoeg op de aardbol en maandag kreeg ik mijn motor probleemloos gestart met wat hulp en startkabels van een collega.

De woensdag daarop zag ik dat de geohash in vak 51,4 ergens in een grasveld in Brecht viel, dus dat leek me wel wat. Langs Schijnpoort en de Bischoppenhoflaan naar Schoten gereden en me daar een beetje laten vangen door het bord ‘andere richtingen’ en aan het kanaal Schoten-Dessel uitgekomen en gestopt voor een foto.

FF stoppen aan Sluis 10. Kanaal Schoten-Dessel

 

Langs het kanaal raak je ook perfect in Brecht dus gewoon langs daar gereden, mezelf naast de landbouwweg geparkeerd, mijn GSM bovengehaald en beginnen zoeken naar het juiste coördinaat. Want de clou is dat je moet bewijzen dat je op die dag op die plek was met een foto van dat coördinaat. Na een beetje rondstappen zag ik ineens een auto naast mijn motor stoppen: de boer op wiens land ik aan het wandelen was wilde weten “of er een probleem was”. Ik had me hier ietwat op voorbereid en haalde een afgeprinte uitleg boven over de geohash in zijn grasveld en begon met “het is een soort van spel…”

Ik heb het verder uitgelegd, maar dat was eigenlijk niet meer nodig. Het was voor een spel, dus was het ok. Ik mocht nog wat verderzoeken naar het juiste punt en kon mijn foto’s trekken: mijn GSM op het juiste coördinaat en de blijkbaar obligate foto van mezelf met een belachelijke smile op m’n gezicht.

geohashcoörinaat

geohashselfie

Daarna nog even verder doorgereden naar Nieuwmoer, een fles vlierbessenwijn opgepikt, nog even hallo gezegd bij m’n ouders en op de weg terug nog even gestopt in Ekeren. Een stevig tochtje.

Kans gemist

Vorige vrijdag (6 september 2013) heb ik gewoonweg de kans om eens een keertje een geohash te doen in mijn geboortedorp Nieuwmoer gemist. De geohash van die dag viel ergens in grasveld bij de Maatjes tussen de Riethoek en de Vissersstraat, maar aangezien ik van wacht was kon ik de hele week praktisch het huis niet uit en zeker niet lang genoeg om van Antwerpen naar Nieuwmoer en terug te raken.

Nieuwmoer is niet erg groot, dus de kans om ooit nog eens een geohash in Nieuwmoer op de juiste dag te loggen is niet zo groot.

 

 

1 thought on “Wat is geohashing?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *