Aftellen naar een spetterend 2018

Spread the love

Dit jaar maakte ik voor het eerst zelf een nieuwjaarskaartje. De skyline van een dorp met daarboven kleurig vuurwerk.

Normaal gezien zou je dan eerst de gekleurde vlakken drukken/schilderen en dan afsluiten met de zwarte laag. Maar dat zou nogal veel tijd gekost hebben en waarschijnlijk nogal vaak mislukt zijn want dan had ik al mijn afdrukken perfect moeten uitlijnen.

Dus heb ik eerst het zwart gedrukt en die dan beschilderd met ecoline, zodat ik  wist waar de gekleurde vlakken moesten komen. Maar die volgorde heeft ook zo zijn nadelen: Aangezien zowel de inkt als de ecoline op waterbasis zijn, loopt de zwarte inkt uit als hij te vochtig wordt. De beste resultaten krijg je dus als je een bedrukt oppervlak in één keer beschildert, anders krijg je grauwe vlekken in het spetterende vuurwerk.

En aangezien ik nogal last minute beslist heb om zelf kaartjes te maken, heb ik ze thuis gedrukt met een lepel. De lino beïnkten, blad erop en dan een lepel vastnemen als een hamer, je duim in de lepel en dan stevig met de lepel over het blad wrijven totdat je denkt dat de afdruk klaar is. Een heel eenvoudige manier, maar als de uitleg te onduidelijk is, kijk dan maar eens hier of hier op youtube. Je krijgt er in ieder geval een stijve arm van.

En dat allemaal om iedereen een spetterend 2018 te wensen.

Dit is niet mijn eerste lino, die vind je hier. Maar ik heb ook een aparte categorie met al mijn posts over linografie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *