IFTTT & The New York Times: Hoe ik het Nepalees nieuws volg deel 1

Spread the love

Zoals je misschien wel weet ben ik al enkele jaren vrijwilliger bij HANDnepal. (En als je dat nog niet wist, surf dan eens naar www.handnepal.be)

Als vrijwilliger wil ik een beetje op de hoogte blijven van het nieuws in Nepal. Ik kan nog steeds geen Nepalees (al heb ik wel een paar pogingen gedaan, zie ook: Nepalees voor beginners) maar wel Engels, dus ik kan de Engelstalige Nepalese kranten kunnen volgen. Bijvoorbeeld The Kathmandu Post, The Himalayan Times of My Republica.

Maar om nu iedere dag langs die websites te surfen, kost me iets teveel moeite en geeft me ook veel teveel informatie. Ik wil graag op de hoogte zijn als er iets belangrijk gebeurt, maar niet zelf hoeven zoeken tussen artikels over de hoeveelheid watervogels in een Nepalees nationaal park of dat Facebook binnenkort terug meer berichten van vrienden gaat tonen en minder boodschappen van bedrijven. Dus ging ik op zoek naar een manier waarmee ik zonder veel moeite die informatie toch te zien krijg.

Ik zou zeggen de informatie die voor mij als “Belg met een interesse in de Nepalese actualiteit” belangrijk is en die ik niet direct ergens anders zal vinden. Dus nieuws over Nepal maar met een iets globalere impact.

Één van de manieren die ik gebruik is een combinatie van The New York Times en IFTTT. Ik neem aan dat je al eens gehoord hebt van The New York Times, maar misschien nog niet van IFTTT.

Wat is IFTTT? Volgens wikipedia is het “een website (en app) die verschillende webapplicaties en websites koppelt met elkaar met het doel bepaalde acties te automatiseren.” Je kan het gebruiken om kleine scriptjes te maken volgens het schema: Als dit, dan dat. In het Engels is dat IF This, Then That, vandaar de naam IFTTT. Zo maakte ik bijvoorbeeld: Als het morgen barbecueweer wordt, stuur me dan een e-mail om me te motiveren om meer te barbecueën.

Een paar jaar geleden begon The New York Times eigen IFTTT-diensten aan te bieden waar je zelf zo’n IFTTT-applet mee kan maken. Onder andere de mogelijkheid om “iets” te doen als The New York Times  een artikel over een bepaald onderwerp online publiceert. Dat “Iets” kan vanalles zijn, maar ik koos er voor om mezelf een e-mail te sturen met de titel en link van dat artikel.

De New York Times gebruik ik dus als een filter voor nieuws over Nepal. Dat heeft twee gevolgen waar je je bewust van moet zijn:

Ik ben een “Belg met een interesse in de Nepalese actualiteit” en geen “Amerikaan of New Yorker met een interesse in de Nepalese actualiteit”. Een Belgische of Europese krant zou waarschijnlijk andere (pers)berichten publiceren over Nepal. Veel van de artikels die gepost worden zijn namelijk persberichten van Reuters of Associated Press waar de NYT uit selecteert. Maar The New York Times is zowat het enige bruikbare nieuwsmedium dat me deze mogelijkheid biedt in IFTTT en over het algemeen vind ik de selectie wel ok.

Daarnaast komt het woord “Nepal” weleens voor in krantenberichten waar ik niet zoveel aan heb. Zoals een aankondiging van een optreden van een Bluegrassband met Nepalese invloeden ergens in Upstate New York of overlijdensberichten van New Yorkers. Maar sinds mei 2014, toen ik dit sciptje maakte, heb ik zo nog maar 33 mails gekregen, terwijl ik een paar NYT-Nepalmails per week krijg. De signal-to-noise-ratio zit dus aan de goede kant en de titels maken het snel genoeg duidelijk:

De combinatie van IFTTT en The New York Times was voor mij een experiment. Een nieuwe tool die beschikbaar werd waar ik eens mee wilde spelen. Een manier om nieuws over een bepaald onderwerp vanop een afstandje te kunnen volgen. Die z’n voor- en nadelen heeft en die me vooral onmiddellijk op de hoogte brengt als er iets gebeurt.

Hoe volg jij het nieuws over een specifiek onderwerp?

2 thoughts on “IFTTT & The New York Times: Hoe ik het Nepalees nieuws volg deel 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *