Google Alerts Education Nepal & Nepal Onderwijs: Hoe ik het nieuws in Nepal volg deel 2

Spread the love

Ofwel: Wat als je het nieuws over een redelijk specifiek onderwerp online wil volgen.

Ik schreef hier al dat ik als vrijwilliger bij HANDnepal het Nepalees nieuws een beetje wilde kunnen en daarom een scriptje maakte dat me artikels over Nepal in de New York Times doormailt. Op die manier kijg ik een melding als er groot nieuws is over Nepal.

Maar HANDnepal is voornamelijk bezig met projecten rond onderwijs in Nepal, dus als er nieuws is rond dat onderwerp wil ik dat niet missen, maar meer dan een overzicht iedere week heb ik ook niet nodig.

Daarvoor gebruik ik Google Alerts. “Met Google Alerts is het mogelijk om nieuwsberichten automatisch doorgestuurd te krijgen naar een opgegeven e-mailadres” aldus wikipedia.

Je kan een zoekterm opgeven en daar een hoop opties bij kiezen, maar die kan ik misschien het best uitleggen aan de hand van een voorbeeld:

Ik maakte er in eerste instantie één rond het onderwerp Education Nepal

  • Een wekelijks overzicht leek me wel genoeg, dus koos ik At most once a week, maar je kan ook iedere dag, of iedere keer als google iets relevants vindt een e-mail krijgen.
  • Je kan de bronnen van je zoekopdracht beperken tot nieuwssites, maar ik wilde ook resultaten van bijvoorbeeld overheidswebsites of ngo’s, dus koos ik voor Automatic. Je kan ook specifiek nieuwssites, blogs of “web” kiezen en ook je bronnen beperken tot video’s of boeken, mocht je dat willen.
  • Voor de zoekopdracht Education Nepal koos ik enkel resultaten in het Engels aangezien ik geen Nepalees kan lezen. Daarnaast heb ik ook een aparte Nederlandstalige zoekopdracht, maar die komt zo meteen aan de beurt.
  • Dat nieuws mag van over de hele wereld komen, zolang het maar over het onderwerp Education Nepal gaat, dus koos ik Any Region.
  • Als Reuters of Associated Press  een persbericht versturen, komt dat op honderden nieuwssites terecht en ik hoef ook niet echt ieder zoekresultaat te zien krijgen, daarom koos ik “Only the best results”.
  • En ik koos er voor om dat overzicht aan te krijgen via e-mail, maar als je wil kan je ook kiezen voor een RSS-feed.

Het resulaat ziet er ongeveer zo uit:

Het gaat vaak om nieuwsberichten over (de hervorming van) het onderwijssysteem in Nepal, over Nepalezen die in het buitenland gaan studeren, maar ook informatie over projecten die er georganiseerd worden, rapporten die gepubliceerd worden door de VN, …. Hier en daar ook nieuws dat iets te specifiek is. Over de huisartsenopleiding in Nepal bijvoorbeeld, maar op basis van de titel en de inleiding kan je dat nieuws er al snel uitfilteren.

Het duurt soms wel even voor ik die mails lees, want ik wil er echt mijn tijd voor nemen aangezien ik er al veel inzichten uit heb gehaald en interessante achtergrondinformatie voor bijvoorbeeld subsidiedossiers.

Daarnaast stelde ik nog een tweede Alert in: Nepal onderwijs. Die Alert gaat voor mij op zoek naar Nederlandstalige pagina’s over Nepal onderwijs en stuurt mij iedere week een overzicht via mail met alle resultaten uit alle categorieën. Want als er iets in het Nederlands gepubliceerd wordt over dat onderwerp, dan wil ik dat zeker even bekijken. De kans is groter dat wij als organisatie met hoofdzetel in Antwerpen daar misschien iets mee kunnen doen. Er wordt ook veel minder in het Nederlands gepubliceerd over de zoekterm Nepal onderwijs. Ik heb die alert in maart 2017 ingesteld en een klein jaar later heb ik nog maar 12 mails ontvangen en de meeste van die mails bevatten slechts 1 bericht.

Vaak gaat het om informatie over projecten die georganiseerd worden in Nepal of over activiteiten die doorgaan in België en Nederland. Op die manier krijg je gemakkelijk een zicht op welke organisaties er rond hetzelfde thema werken. En waarschijnlijk krijg ik volgende week een mail die linkt naar deze blogpost. 😉

1 thought on “Google Alerts Education Nepal & Nepal Onderwijs: Hoe ik het nieuws in Nepal volg deel 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *