Samsung Galaxy Tab Eerste Ervaringen

Spread the love

Op 16 mei heb ik mezelf een Galaxy Tab P1000 gekocht. Ondertussen zijn we dus bijna 2 weken verder en vind ik het tijd om mijn ervaringen te posten.

Maar misschien eerst even de redenen op een rijtje zetten waarom ik hem heb gekocht:

Om te beginnen had ik nood aan een nieuwe computer: Mijn werklaptop volstond de afgelopen 2 jaar voor al mijn IT-noden, zeker aangevuld met m’n BB Bold, maar nu ik op zoek ben naar een nieuwe job, kan ik die laptop ook niet meer gebruiken. Die nood ledigde ik met de MacMini die aan onze TV hangt, in combinatie met de laptop van mijn vriendin. Maar je kan moeilijk op stap gaan met een flatscreen en een macmini onder je arm en de ‘van mijn vriendin’ verraadt ook al dat ik niet constant over die laptop kan beschikken. Met de combinatie van die twee sprong ik al een eind, maar er was nog een stevig gat in mijn noden (of eerder mijn behoeften) dat overbrugd moest worden.

Nu was dat gat niet groot genoeg om een volledige computer te vereisen, dus besloot ik om de aankoop van een nieuwe computer uit stellen tot ik terug een vaste job gevonden heb en te gaan voor iets wat dat gat tijdelijk kon vullen zonder een verloren aankoop te zijn.

Daarmee kwam ik op de keuze tussen een netbook en een tablet. Een tablet is natuurlijk een stukje fancier en aangezien ik indien nodig wel 2 volbloed-computers ter beschikking had, leek een klein doch echt toetsenbord mij niet essentieel. Maar dat speelde niet zo’n grote rol in mijn keuze voor een Tab.

Belangrijker voor mij: heeft het 3G. Het gemak van een tablet of een netbook zit hem volgens mij namelijk in het altijd en overal toegang hebben tot internet en je bestanden. Zeker als je hem, zoals ik, wil gebruiken in combinatie met verschillende computers, dan wordt het belang van synchronisatie wel heel groot. En ik had toch al een data-only abonnement van Mobile Vikings, dus dat kwam goed uit.

Als je dat allemaal bij elkaar legt blijft er niet zoveel meer over. De iPad viel voor mij vrij snel af wegens het prijskaartje voor de 3G-versie en de noodzaak van een computer en een iTunesaccount voor het beheer van je iPad.

Daar komt nog eens bovenop je dmv een simpel USB-hostshield Arduino en Android met elkaar kan laten communiceren. En aangezien ik graag met Arduino experimenteer, leek me dat een interessante optie.

Na wat twijfelen heb ik dan toch besloten om een Galaxy Tab te kopen in de Fnac. Nu de nieuwe versie van de Tab gelanceerd is, is de prijs van de (oude) P1000 een pak gedaald, wat in  mijn werkzoekende omstandigheid, niet onbelangrijk is.

Toen ik hem goed en wel een dag had, maakte @belialisatweep er al een opmerking over op #gentm tijdens zijn presentatie.

Maar dus, wat vind ik van mijn Tab?

Tot nu toe ben ik zeer content: nog geen hiccups gehad, hij werkt vlot, ik vind de apps die ik zoek en alles synct zoals het moet, updaten is ook geen probleem en hoeft niet om de 5 minuten.

De schermdiameter van 7 inch, volgens sommigen te weinig om van een deftige tablet te spreken, is volgens mij ideaal voor onderweg: Als je het echt wil, krijg je een Tab namelijk net in je achterzak en hij is echt groot genoeg voor alle andere dingen die je erop wil doen: zowel in landscape als in portrait kan je de meeste websites zonder moeite lezen.

En het heeft ook een groot voordeel bij het typen:

iPad is  niet zo simpel, blijkbaar

In tegenstelling tot een bevriende iPad-gebruiker (zie hierboven) heb ik geen disclaimer onderaan mijn mails toegevoegd. Als ik mijn Tab rechtop houd, is hij een stuk breder dan mijn Bold, maar nog niet te breed om met mijn twee duimen te typen, wat dankzij de redelijk grote toetsen en de vibraties tijdens het typen vlot en redelijk foutloos gaat. Al blijft het natuurlijk ‘hunt-and-peck’-typing.

Tot nu toe doe ik 2 dagen met mijn batterij. Daar zit wat radio streamen, filmpjes binnenhalen en file-syncing over 3G bij, dus al bij al vind ik dat niet slecht.

 

Tot nu toe heb ik 3 nadelen ontdekt:

* het scherm is niet duidelijk genoeg als je je tab gebruikt om de weg te zoeken in pakweg Brussel, als de zon er op staat, kan je google maps echt niet meer lezen.

* Audio afspelen is geen enkel probleem, maar als ik naar 22tracks wil luisteren via hun website (waar blijft die Android-app) gaat dat alleen zolang dat specifieke browserscherm blijft openstaan. Open ik een andere tab of een andere applicatie, dan valt de muziek weg en je kan nog zo’n voorstander zijn van single tasking als je wil, maar je gaat mij niet vertellen dat je je muziek afzet iedere keer als je je tweets checkt…

* Een aantal websites openen standaard in de mobiele versie op een Galaxy Tab en dat is niet altijd even handig terwijl de standaard view wel zou voldoen.

 

Om kort te gaan: tot nu toe dik tevreden van mijn aankoop al heeft @belialisatweep me wel “gewaarschuwd” dat hij dat de eerste 2 maanden dat hij hem gebruikte ook was, maar dat hij het dan toch wel had gezien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *