Apps voor tijdens het wandelen

Spread the love

Er zijn een paar apps die ik handig vind om te gebruiken tijdens het wandelen, zeker nu ik aan het trainen ben voor de Dodentocht. Om mijn route te tracken, om te zorgen dat ik de weg niet kwijtraak, om mijn tussentijden bij te houden en om drinkfonteinen en openbare toiletten te zoeken. Ik heb een Android telefoon (maar alle apps zijn ook beschikbaar voor iOS) en ik gebruik geen smartwatch. De achtergrond van mijn telefoon is een linosnede die ik maakte als motivator voor de Dodentocht.

De apps die ik gebruik tijdens het wandelen. De achtergrond van mijn telefoon is een linosnede die ik maakte als motivator voor de Dodentocht

Google Fit

Ik gebruik Google Fit om mijn route te tracken. Ik wilde vooral een eenvoudige tracker die de route, mijn snelheid en de afgelegde afstand bijhoudt. Vroeger gebruikte ik een ander appje van Google, maar dat bestaat niet meer en aangezien Google Fit al op mijn telefoon stond ben ik dat beginnen gebruiken.

Google Fit

Heel eenvoudig in gebruik. Persoonlijk kies ik gewoonlijk Hiking als ik ga wandelen en niet Walking, want bij Walking wordt het tempo uitgedrukt in minuten per kilometer en bij Hiking in kilometer per uur. Aangezien ik gewoon ben om in kilometer per uur te denken, kies ik voor Hiking.

Geen topsnelheid, maar vergeet de hoogtemeters niet

De tracking werkt niet altijd even foutloos moet ik toegeven. Bij momenten lijkt de tracking plots gestopt, gewoonlijk na een telefoongesprek of soms nadat ik instagram heb gebruikt. Ondertussen heb ik geleerd om even te wachten, de tracking loopt nog in de achtergrond maar is even niet meer te zien en duikt dan terug op.

Een tweede probleem is dat de tracking soms nogal hard verspringt. Dus dat je na een uur al 14,5 kilometer hebt afgelegd bijvoorbeeld. Ik weet niet goed waaraan dat ligt: de app, mijn telefoon (Nexus 5X) of de omstandigheden. Met omstandigheden bedoel ik het volgende: in Frankrijk zag ik ineens rare pieken in mijn route en leek ik supersnel gewandeld te hebben. Toen ik die pieken even bekeek zag ik dat gebeurd was langs de Maas op punten waar ik bijna geen ontvangst had en er boten met radar passeerden.
Toen ik een stuk van het Sniederspad (GR565) wilde wandelen vanuit Bladel in Nederland had ik mijn tracking al opgezet toen mijn frank viel dat mijn telefoon nog in vliegtuigstand stond om energie te besparen voor ik vertrok. Een uur later had ik zogezegd al 14,5 km afgelegd. Ik was dan wel vlakbij Egypte, maar zo snel had ik nu ook weer niet gewandeld. Ik vermoedde dat mijn GSM even in de war was omdat hij even dacht dat hij nog in België was en dan plots in Nederland bleek te zijn.
Maar op dat vlak is er wel goed nieuws: Als Google Fit doorheeft dat er iets abnormaal is gebeurd (op 10 seconden 10 kilometer afleggen bijvoorbeeld) dan corrigeert hij dat op het moment dat je de tracking stopt. Al heeft hij dat niet altijd door.

Google Keep

Wat Google Fit niet doet, is me tijdens het wandelen een overzicht geven van mijn tussentijden (hoeveel kilometer heb ik afgelegd in het voorbije uur). Terwijl je aan het tracken bent kan je ook geen notities toevoegen en dat vind ik soms wel handig. Dus gebruik ik de notitie-app Google Keep en reken ik het zelf even uit (als je een paar uur onderweg bent, heb je wel de tijd om dat al wandelend te doen). Vroeger gebruikte ik daar Evernote voor, maar ondertussen ben ik overgestat op Google Keep.

Gemiddelde snelheid bijhouden in Google Keep tijdens een traininkje van 42 km

Ik stel een timer in en noteer dan na een uur de afstand. Zo kan ik al wandelend uitrekenen hoe snel ik het voorbije uur gewandeld heb en hoe mijn gemiddelde snelheid evolueert. Normaal gezien is dat niet echt van belang, maar aangezien ik aan het trainen ben voor de Dodentocht wil ik daar toch een zicht op krijgen.

GPX Viewer (Pro)

Die app gebruik ik vooral als ik een stuk van een GR ga wandelen. op www.groteroutepaden.be kan je namelijk een GPX-bestand downloaden van iedere GR, maar dat bestand kan je niet openen in Google Maps of zo, daar heb je een aparte app voor nodig. GPX viewer is de eerste waar ik bij uitkwam en ik ben er tevreden van. Ik heb zowel de gratis versie als de betalende GPX Viewer Pro, maar normaal gezien gebruik ik de gratis versie tijdens het wandelen.

Een klein nadeeltje is dat als je de app vaak opent en sluit (wat regelmatig gebeurt tijdens het wandelen) hij zo nu en dan ook de hele route opnieuw genereert. Dat kost een beetje tijd, maar daarna zoomt hij ook uit zodat je de hele route terug te zien krijgt. Bij een korte route is dat niet zo erg, maar als je bijvoorbeeld GR5 of GR12 aan het volgen bent en je plots terug heel Vlaanderen te zien krijgt in plaats van dat ene kruispunt in Kommersbonten waar je de rood-witte streepje niet vindt, dan wordt dat na een tijdje wel wat irritant.

Maar er is nog een reden waarom ik GPX Viewer gebruik. Als ik in en om de stad Antwerpen ga wandelen (wat weleens gebeurt aangezien ik daar woon), dan gebruik ik regelmatig het kaartje met de Antwerpse drinkfonteinen. Op die manier moet ik minder water meenemen als ik ga wandelen.

Ook het kaartje met de openbare toiletten van’t Stad staat op mijn telefoon, voor als ik wat veel water gedronken heb.

tracking.dodentocht.be

Alle apps hierboven heb ik gebruikt terwijl ik trainde voor de Dodentocht, maar deze ‘app’ ga ik vrijdag pas voor het eerst gebruiken.

Via tracking.dodentocht.be kan je de Dodentocht live volgen. Als je de naam of volgnummer kent van een deelnemer, kan je zien langs welk checkpoint die al gepasseerd is. Mijn volgnummer is 5336, maar de lijst van vorig jaar moet nog gereset worden, dus als je nu gaat kijken zie je de niet mooie prestatite van een zekere Peter. Ik hoop zijn oude startnummer alle eer aan te doen, maar ik denk niet dat ik mijn eerste Dodentocht zal afleggen op 17 uur tijd. Als ik het einde al haal…

Ken jij andere handige wandelapps?

1 thought on “Apps voor tijdens het wandelen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *