Recepten voor in je zelfgemaakt houtoven op kamp

Spread the love

Je hebt net zelf een houtoven gebouwd en nu wil je er iets in klaarmaken. Maar wat? En hoe?

Laat me beginnen met deze tip: Gebruik je oven niet voor één middagmaal, maar het hele kamp. Je hebt er werk ingestoken en je hebt hem maar aan te steken. Als iedereen een eigen pizza wil bakken, dan kruipt daar veel tijd in, maar ‘s avonds een snelle lasagne of pasta al forno met een pot saus of wat overschotten van de keuken is zo klaar. Brownies als vieruurtje of een smeuïge camembert met zelfgebakken brood?

En daaruit volgt deze tip: bouw de oven aan het begin van het kamp. Op die manier heb je meer kansen om de oven vaker te gebruiken.

KISS & folie

Keep It Simple & safe. Er zijn drie belangrijke verschillen tussen een zelfgemaakte houtoven en de oven in je keuken:

  • Je hebt geen idee van de temperatuur want je houtoven heeft geen thermometer of thermostaat. Dus heb je er eigenlijk geen idee van of je oven te koud is of veel te heet.
  • Je kan de temperatuur ook niet echt regelen. Je kan wat meer of wat minder hout gebruiken, maar da’s toch iets heel anders dan je oven aanzetten en laten voorverwarmen op 180° C.
  • Je gerecht ligt rechtstreeks op de hittebron, niet op een rooster op bakplaat boven de hittebron. Ok, je legt je pizza niet in de vlammen, maar de vlammen zitten waarschijnlijk tegen de plaat waarop je pizza of lasagne ligt terwijl in een gewone oven je pizza of lasagne vooral omgeven wordt door warme lucht. De onderkant is dus stuk kenheter dan de bovenkant en de kans is dus groot dat je gerecht vanonder aanbrandt terwijl het vanboven nog redelijk rauw is.

Hoe kan je daar rekening mee houden: Maak eenvoudige gerechten en gebruik ingrediënten die al gaar zijn of die je anders ook rauw zou kunnen eten. Daardoor wordt het een stuk minder belangrijk hoe lang de gerechten in de oven staan en hoe heet je oven is. Da’s belangrijk tegen het aanbranden, maar ook voor de voedselveiligheid.

Gebruik iets van folie: aluminiumfolie, bakpapier, … whatever. Als je pizza’s of lookbroodjes aan de bakplaat vastplakken, kan het moeilijk worden om ze nog uit de oven te krijgen. Of leg ze in een gamel of een ovenschaal.

Mix & match

Samen iets maken in de oven is leuk, maar je eigen pizza of dessertje samenstellen is nog leuker.

Pizza

Lijkt me de klassieker om zelf op kamp klaar te maken.

Eenvoudig:

  • (doorgesneden) pitabroodjes, turks brood of voorgebakken pizzabodems
  • tomatensaus
  • geraspte kaas
  • verschillende toppings

Gemiddeld:

  • koop pizzadeeg en bak daarop je pizza af (zeker bakpapier gebruiken)
  • maak zelf de tomatensaus

Moeilijk (maar plezant):

  • maak allemaal je eigen pizzadeeg (recept) : kneed de ingrediënten in een gripzakje (ziplock) in plaats van op een plank en vergeet zeker niet om bakpapier onder je pizza te leggen.

Toppings:

Als je je oven bouwt op een plaats waar je de ingrediënten die je wil gebruiken niet koel kan houden, gebruik dan enkel ingrediënten die wel even zonder koeling kunnen, zeker als je nog moet beginnen met een oven te bouwen. Als je ze wel koel kan houden tot je begint te koken, kies dan toch vooringrediënten die al gaar zijn of rauw gegeten kunnen worden, of bak ze apart.

Zonder koeling:

  • (zongedroogde) tomaat
  • paprika
  • champignons
  • olijven
  • halve uiringen
  • verschillende soorten kaas
  • droge worst/salami
  • hotdogworstjes

Met koeling:

  • (tapas)garnalen
  • kip (eerst bakken)
  • worst

Lasagne

Eenvoudig:

  • Lasagnevellen (koop best lasagnevellen die niet moeten weken)
  • Bolognaisesaus
  • Geraspte kaas

Gemiddeld:

  • Gehakt rul bakken en tomatensaus gebruiken
  • Béchamelsaus kopen

Moeilijk:

Tip:

  • hiervoor kan je ook restjes van een eerdere maaltijd gebruiken (als die veilig bewaard zijn natuurlijk): met de overschot van de spirelli van het middageten, een restje spaghettisaus en een beetje kaas kan je een lekker pasta al forno maken terwijl je ‘s avonds in de sauna zit bijvoorbeeld.

Brood & gebak

(misschien wel iets te) eenvoudig:

  • afbakbroodjes afbakken (vergeet geen bakpapier)
  • een lookbrood maken (best inpakken in aluminiumfolie)
    (met kruidenboter van de winkel of volgens dit recept)

Gemiddeld:

  • zelf worstenbroden of curryrollen maken met bladerdeeg en gehakt of worstjes
    Maar pas op met rauw gehakt. Het zal moeilijk zijn om dat in een zelfgemaakte oven gaar te krijgen. Je kan het gehakt op voorhand bakken of koken, maar met een rol bladerdeeg en hotdogworstjes en misschien zelfs al wat ketchup of mosterd er bij in krijg je al heel lekkere hapjes. (In het Engels Pigs in a blanket)
  • zelf koffiekoekjes maken met bladerdeeg en daarbij wat chocolade, marsepein, fruit of confituur al dan niet afgewerkt met wat glazuur (Bij Njam kan je wat inspiratie vinden, maar je hoeft het bladerdeeg niet zelf te maken, je kan het ook kopen in de winkel)

Moeilijk:

Deze recepten zijn niet zo zeer moeilijk om te maken (ik heb bewust eenvoudige recepten gezocht), maar de moeilijkheid is om een goed resultaat te krijgen in een zelfgemaakte oven, zonder dat je baksel aanbrandt of nog rauw is. (al is dat laatste bij Brownies niet zo erg).

Bij de onderstaande recepten kan je de volgende tip gebruiken: als je geen proper oppervlak hebt om op te werken en geen propere handen, giet dan de ingrediënten volgens het recept in een (grote) gripzak (beter bekend als ziplock) en kneed ze daarin extra lang.

Het is ook interessant om een rooster te gebruiken zodat je deeg niet in rechtstreeks contact is met de onderste plaat. Op die manier verklein je de kans dat je brood aanbrandt. Gebruik ook sowieso aluminiumfolie of bakpapier, anders ga je veel werk hebben om de plaat schoon te maken.

Extraatje:

  • Zet een camembert in de oven terwijl je de gebakken broodjes laat afkoelen
    Terwijl het brood afkoelt, wordt de camembert smeuïg. Breek een stuk versgebakken brood af en schep er mee in de camembert. Dat kan gewoon naturel, maar je kan je camembert vooraf ook wat pimpen met knoflook en rozemarijn.

2 thoughts on “Recepten voor in je zelfgemaakt houtoven op kamp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *