Biolite Basecamp: de eerste ontsteking

Spread the love
koken op Biolite Basecamp op mijn koertje
koken op Biolite Basecamp op mijn koertje

Ik durf al eens een project te steunen op Kickstarter en zo ontving ik onlangs een Biolite Basecamp. Een draagbaar (ehem, 8 kg maar er zit een tas bij) kookvuur dat werkt op hout en dat je vuur aanblaast en je GSM kan opladen. Als eerste test heb ik voor mezelf eens couscous met worst klaargemaakt op mijn Noord-Antwerpse binnenkoertje en dat gefilmd…

Biolite? BaseCamp?

Om te beginnen wat meer achtergrondinfo:
Biolite is een Amerikaans bedrijf(je) dat zich vooral focust op hout en elektriciteit. In 2012 lanceerden ze hun eerste product: de Campstove. Een klein “vuurkorfje” waarin je hout verbrandt om op te koken en dat tegelijkerijd elektriciteit opwekt. Die elektriciteit wordt dan weer gebruikt om het vuur continu aan te blazen en zo de verbranding van het hout te verbeteren, waardoor het milieuvriendelijker (nadruk op de “er”) en gezonder (zie vorige) om op hout te koken. Dat doen ze door gebruik te maken van een Peltier-Seebeck-Element dat “elektriciteit opwekt uit een temperatuursverschil”: de ene kant van het element zit in het vuur en is dus warmer dan de kant die er niet inzit en door middel van dat temperatuursverschil wordt stroom opgewekt. (Een 15-jarig meisje vond een Peltier-zaklamp uit zodat een Filipijnse vriendin van haar ‘s avonds zou kunnen leren voor school. Zeker checken)
Een zeer gewenst neveneffect (en ook één van de doelen van Biolite) is dat er ook genoeg energie geproduceerd wordt om bijvoorbeeld een GSM of een zaklamp op te laden. Altijd handig als je iets verder van de bewoonde wereld verwijderd bent. Die Campstove ziet er zo uit:

Biolite Campstove cc John Biehler http://johnbiehler.com
Biolite Campstove cc John Biehler http://johnbiehler.com

Het jaar daarop lanceerde Biolite de Homestove, een vuur speciaal ontwikkeld voor de miljoenen mensen die nog steeds afhankelijk zijn van hout om hun warme maaltijden klaar te maken.

De Biolite Homestove CC DIVatUSAID
De Biolite Homestove CC DIVatUSAID

Bij die Homestove zat ook een interne batterij om ‘s avonds een bijgeleverd lampje mee te doen branden en om een GSM mee op te laden voor het geval er geen elektriciteit is.

Natuurlijk is zo’n groter vuur ook interessant voor kampeerders en daarom ontwikkelde Biolite de Basecamp. Een variant op de Homestove, maar dan net iets fijner afgewerkt en met bijvoorbeeld een grill- en een kookstand. Net zoals de Campstove, lanceerde Biolite de Basecamp eerst via Kickstarter. Ik kon er moeilijk aan weerstaan en bestelde er één.

Die eerste ontsteking

Ik kon niet wachten tot ik nog eens ging kamperen of tot het weereens barbecueweer was, dus besloot ik op een zondagmiddag om dan maar gewoon op mijn eigen koertje wat te stoken en te koken: couscous met groenten en chipolata en dat dan maar ineens te filmen.

Dat experiment (en dan heb ik het zowel over het filmpje als over het koken zelf) kan je hieronder bekijken.

Mijn eerste indrukken

In alle eerlijkheid ben ik een beetje teleurgesteld. Ik had iets meer pit verwacht van het vuur. Ik had de indruk dat ik het wel echt een beetje moest aanpoken om het wat in gang te houden en bijvoorbeeld het water aan de kook te krijgen. Misschien had ik dat net niet mogen doen of had ik toch wat groter/langer hout moeten gebruiken, dus dat ga ik de volgende keer eens testen.

Hopelijk moet ik het dan minder hard aanpoken want hoe meer je pookt, hoe harder het rookt.

Voor de rest werkt het wel makkelijk: gewoon hout in steken, dat aansteken en voor de rest regelt het zichzelf: de blazer slaat aan zodra het vuur heet genoeg is. Het lampje lijkt me ook wel handig om in het donker mee te koken, maar dat heb ik nog niet geprobeerd. (voorlopig het ik vooral als laptoplichtje gebruikt)

Het is ook makkelijk schoon te maken en de asla werkt wel echt. Dat schoonmaken geldt trouwens ook voor mijn kookpotten. Ik had ze expres niet ingesmeerd met afwasmiddel (da’s een protip voor koken op houtvuur: de roetdeeltjes koeken dan niet vast aan je kookpot maar blijven in het afwasmiddel zitten en dat was je er achteraf iets makkelijker af) om te zien of ze zwart zouden worden, maar dat was niet het geval.

Binnenkort ga ik er nog eens op koken voor wat meer volk, eens zien wat dat geeft.

Ah ja. Als je je verveelt en wel zin hebt om naar een brandend vuurtje te kijken, kijk dan zeker naar dit 15 minuten durende filmpje van mijn brandende Biolite Basecamp (incusief rechtenvrije muzak!).

8 thoughts on “Biolite Basecamp: de eerste ontsteking

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *