Tondels maken met kaarsvet

Spread the love

Nog eentje voor op kamp (of als voorbereiding) en weer eentje met goede herinneringen.

Als lid (en als leider) heb ik een paar keer fakkels gemaakt op kamp. Een leuke activiteit voor keti’s en aspi’s en je houdt er ineens een hoop fakkels aan over die je kan gebruiken tijdens een activiteit of om het ‘s avonds gezellig te maken. (met wederom de opmerking: vuur maken moet je veilig doen)

Als je dan toch gesmolten kaarsvet hebt, kan je met de overschot ineens tondels maken.

“Tondel” is de verzamelnaam voor alle aanmaakstoffen om een vuur mee aan te steken. Dingen die heel makkelijk branden, zoals zaagsel, WC-papier, watte, droge bladeren, droog gras, denappels, berkenpapier en hars. Of die niet makkelijk uitgaan eens je ze hebt aangestoken zoals aanmaakblokjes of tondels met kaarsvet.

DSC_0262

Tondels met kaarsvet kan je op verschillende manieren maken, maar de basis is steeds dezelfde: je drenkt iets brandbaar en absorberend in kaarsvet. Dat kan vanalles zijn: propjes watte, WC-papier, een tampon, eindjes touw, karton, … De meeste van die dingen heb je wel ergens rondslingeren op kamp en worden over het algemeen beschouwd als afval. Maar met wat eierdozen, eindjes macramé- of sjortouw en wat WC-papier kan je dus ook nog iets nuttigs doen.

Kaarsvet smelten doe je natuurlijk au bain marie (dus met een kleine pot kaarsvet die in een grotere pot met water hangt). Op die manier wordt je kaarsvet nooit heter dan 100° C en vermijd je dat het in brand schiet. Om dezelfde reden smelt je dat kaarsvet ook best op een deftig kookvuur en niet boven een kampvuur. En leg je een vochtige keukenhanddoek of een branddeken in de buurt om het vuur te doven en zorg je dat je leden niet teveel gevaarlijke toeren kunnen uithalen. Want brandend kaarsvet geeft steekvlammen, net zoals brandend frietvet.

tampontondels maak je best niet van rode kaarsen

Watte en tampons kan je gewoon in het kaarsvet laten drijven tot ze verzadigd zijn en dan laten drogen. (tampons hebben als voordeel dat ze een soort van lontje hebben)

Vouwen of proppen? Vouwen natuurlijk!

Van WC-papier kan je best kleine stevige pakketjes maken die je vastbindt met een touwtje. Dat pakketje kan je dan ook in kaarsvet onderdompelen. Ik heb ergens horen waaien dat één velletje WC-papier met kaarsvet ongeveer één minuut brandt. Tondels met vijf velletjes zijn normaal gezien dus zeker genoeg om een vuur aan te krijgen. Om vuur te maken met nat hout voorzie je misschien beter een velletje of tien. Stevig opvouwen, touwtje errond, een paar minuten in het kaarsvet laten liggen en dan laten drogen, moeilijker dan dat is het niet. Pro Tip: als je nog restjes macramétouw hebt, kan je de pakketjes met verschillende kleuren inpakken op basis van hun brandtijd.

5, 10 en 20 minuten (in theorie)

Met de eierdozen ga je als volgt tewerk: je vult gewoon alle gaatjes met tondel: zaagsel, eindjes touw, droog gras, WC-papier, watte, …

gaatjes vullen

Als alle gaatjes gevuld zijn, giet je er het kaarsvet over. Iedere keer je vuur wil maken, breek je een blokje af en steek je het aan.

Et voilà!

Nog een Pro Tip: Leg een stukje schors of andere droge tondel onder je kaarsvettondel als je hem aansteekt. Als het kaarsvet van je kaarsvettondel begint te smelten, dringt het niet in de grond, maar komt het op de schors terecht die zo ook wat makkelijker zal branden. 

Die tondels kan je dan gebruiken om een kampvuur of, ik zeg maar iets, een houtoven aan te steken. Dat laatste is touwens makkelijker te bouwen dan je denkt en welhier vind je meer uitleg om zelf een eenvoudige houtoven te bouwen. (tried and tested)

Een zelfgemaakte houtoven op kamp

Wil je meer weten over vuur maken? In de Dubbelpunt van juni lees je meer over Koken op vuur voor beginners. En, enkel voor chiromensen, als je (op kamp) een workshop Outdoor Cooking wil krijgen met jouw afdeling, vraag er dan snel één aan bij de Dienst Avontuurlijke Activiteiten misschien kom ik dan zelf wel op bezoek.

 

2 thoughts on “Tondels maken met kaarsvet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *