Nepalees voor beginners: Aardbevingen, water en hoop

Spread the love

Toen ik het nieuws over de aardbeving in Nepal vernam, had ik net mijn oefenschrift met Nepalese letters dichtgedaan.

Ik had namelijk besloten om nu eens echt te beginnen Nepalees te leren. En als je echt Nepalees wil leren, moet je het Nepalese schrift kennen. Nepalees wordt, net als Hindi geschreven in het Devanagari. Om dat onder de knie te krijgen ben ik begonnen met het leren schrijven van de letters, zoals in de lagere school, in een groot schrift.

Maar je leert nog net iets makkelijker als je die letters kan combineren tot woorden, zodat de tekens een betekenis krijgen.
Dit is de eerste woordenlijst die ik maak. Een lijst van woorden die de voorbije week van grote betekenis geweest zijn.

Nederlands Engels Nepalees (transliteratie) Nepalees (Devanagari)
aardbeving earthquake Bhūkampa भूकम्प
veilig safe Surakṣita सुरक्षित
veiligheid safety Surakṣā सुरक्षा
hulp help Sahāyatā सहायता
dak roof Chata छत
tent tent Pāla पाल
water water Pānī पानी
voedsel food Khānēkurā खानेकुरा
rijst rice Bhāta भात
brood bread Rōṭī रोटी
familie family Parivāra परिवार
Nepal Nepal Nēpāla नेपाल
hoop hope Āśā आशा

Om te oefenen gebruik ik de flashcardapp Anki (zie ook: Nepalees leren met flashcards).  Daarin heb ik 3 versies gemaakt die je kan downloaden:

Aangezien de naschokken in Nepal maar blijven voortduren, sluit ik af met een warme oproep om de slachtoffers van de aardbeving financieel te steunen, dan wel aan inzamelactiviteiten voor Nepal deel te nemen.

(Als je je afvraagt wat mijn band is met Nepal, lees dan snel even In november naar Nepal.)

8 thoughts on “Nepalees voor beginners: Aardbevingen, water en hoop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *