Drijven door ‘t Stad

Spread the love

Vandaag heb ik samen met Gil door Antwerpen gedreven bij wijze van experiment.

Dérive is een concept dat uitgewerkt werd door de Situationisten, een kunstzinnig-politieke beweging opgericht in 1957 in Italië, die piekte tijdens de studentenbetogingen in Parijs in ’68 (tenminste als ik Wikipedia en de dérive-website zelf mag geloven) en daarna snel weer verdween. Dérive betekent ‘drift’ in het Nederlands, maar dan als zelfstandig naamwoord van drijven, dus niet als het volgen van je driften, maar eerder als je laten meedrijven met de stromingen die je tegenkomt, zoals een blad op het water.  La théorie de la Dérive kan je in het Frans nalezen (of in het Engels) als je dat wil, maar ik ben iets meer geïnteresseerd in de praktijk.

Of beter gesteld: ik ontdekte via facebook dat er zoiets bestond als een dérive-app (gemaakt door Eduardo Cachuco) en heb die dan maar eens getest. Aangezien ik al eens durf gaan geocachen met Gil, leek een Urban Exploration Application me ook wel iets dat we samen zouden kunnen ontdekken.

Die dérive-app staat nog een beetje in z’n kinderschoenen, maar werkt redelijk degelijk. Het is een webbased app die op alles met een internetverbinding werkt, iPhone, Android, … Hij schotelt je om de 3 minuten een nieuwe opdracht voor en als je wil kan je met een druk op de knop een andere kaart naar boven toveren. Die laatste optie hebben we niet gebruikt, we hebben gewoon iedere keer een opdracht voor 3 minuten uitgevoerd en dan overgegaan op de volgende. Het parcours liep ongeveer als volgt:

We vertrokken na een fijne lunch aan het Hendrik Conscienceplein met de eerste opdracht: vind een geluid. Het geluid dat het best te horen was, leek nogal hard op een hogedrukreiniger en binnen de drie minuten liepen we naar de zijkant van de kathedraal die momenteel gerestaureerd wordt. De volgende werd al iets moeilijker: ‘ga rechtdoor’ is niet zo eenvoudig als je in de richting van een kerk aan het gaan bent, die dingen durven nogal stevig te zijn. We lieten ons dan maar meedrijven naar rechts. voor de kathedraal volgde dan de opdracht ‘volg een winkelier’, dus drentelden we achter een zakje van één of andere boetiek aan en kwamen we op de Grote Markt uit. Daar moesten we 3 minuten wachten. Vervolgens gingen we op zoek naar een boom en die vonden we naast Brabo, waar ook een koor And you’ll never walk alone aan het zingen was. De opdracht ‘volg’ een koppel bracht ons dan weer terug richting Conscienceplein. Omdat we niet zoveel zin hadden om in cirkeltjes te blijven wandelen, gingen we maar op ‘zoek naar een andere bouwwerf’ dan de kathedraal en dreven we richting Kipdorp (daar had ik al stellingen zien staan). We dreven ook nog de tram op, naar een lichte plaats, een donkere plaats, een stille plaats en achter iets blauw aan om onze dérive stop te zetten aan metrostation Opera toen we weer een ‘gebruik het openbaar vervoer’ voorgeschoteld kregen. Want je krijgt zo nu en dan toch wel hetzelfde kaartje voorgeschoteld. Zo hebben we 3 keer geluid gezocht en twee lichte plekken. (De route vind je ook op Google Maps)

Dat ‘ronddrijven’ is op zich wel leuk en verrassend, al bestaat dus ook de kans dat je in rondjes drijft. Dat kan je voorkomen (als je dat wil), door hier en daar een ietwat bewuste keuze te maken (door bijvoorbeeld naar een andere bouwwerf te gaan). Daarnaast kregen we ook wel vrij vaak dezelfde kaartjes voorgeschoteld. We gebruikten de standaard kaarten, een set met 38 opdrachten, maar sommigen kwamen op onze wandeling van 50 minuten. Naast deze standaardset heb je momenteel al kaarten voor twee steden, namelijk Biella in Italië en Parijs (in Franrkijk). Die twee sets zijn aangepast aan de steden (maar je vult ze best aan met de standaard set). Zo moet je in Biella misschien op zoek naar een zwarte madonna, een schoorsteenpijp of koffie en kan je in Parijs ‘iemand met een stokbrood’ achtervolgen.

Er zijn nog kaarten in ontwikkeling voor andere steden en misschien ga ik wel solliciteren voor de job van Antwerpse kaartenmaker.

 

 

Als je nu plots zin hebt om wat te gaan drijven, waar je ook bent, dan heb je enkele opties:

Lees je dit op een smartphone/tablet, dan kan je onmiddellijk vertrekken door op deriveapp.com op start te drukken. Als je aan een computer zit en je vindt het te lastig om www.deriveapp.com in te typen op je smartphone/tablet, scan dan gewoon even deze QR (eens zien hoeveel er dat gaan doen) :

deriveapp.com QR

Om af te sluiten nog een kleine shoutout naar Babak Fakhamzadeh, die mij Dérive deed ontdekken en waar ik misschien toch nog eens een pint mee moet gaan pakken, nu hij nog eens in Nederland is.

Ik denk dat ik binnenkort eens voor een nachtelijke Dérive door Antwerpen ga à la Van de Velde, dat lijkt me nog wel iets.

 

Why did the situationist cross the road? He drifted
Why did the situationist cross the road? He drifted

3 thoughts on “Drijven door ‘t Stad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *