Ik ben geen tetterwijf, wel een tetherman

Spread the love

And that’s a fact! Niet alleen heb ik niet het juiste geslacht om een tetterwijf te zijn, ik bel er ook niet genoeg voor. Als Mobile Viking kom ik met mijn €15 belkrediet per maand met gemak toe. Maar die datalimiet van 2 GB, daar durf ik weleens tegenaan schuren. Dat komt onder andere omdat ik nogal veel tether. En tethering is (in dit geval) het delen van de internetverbinding van mijn smartphone (of tablet) met mijn eigen laptop of die van iemand die even wat internet nodig heeft. (Op Wikipedia kunnen ze je daar iets meer over vertellen)

Ik ben dat ondertussen ook echt gewoon en denk er zelfs niet echt meer bij na. Het gebeurt zelfs zelden dat ik na een vergadering niet snel al het voorlopig verslag in de cloud zwier, inclusief links naar meer info en ik kan mij moeilijk voorstellen dat ik nog zou kunnen werken zonder tethering.

 

Mobile Acces Point Shortcut

In het begin tetherde ik vooral draadloos. Het is nu niet zo dat dat enorm diep verstopt zit in de settings van een Android, maar niets menselijk is mij vreemd en ik durf al eens op het oorkussen van de duivel te slapen. Dus ging ik op zoek naar een handigere oplossing. Met de regels 34.3 en 35.3 van het internet in het achterhoofd gooide ik enkele welgemikte zoektermen in de Play Store met als resultaat de Mobile AP Shortcut widget. Een gratis app die niets meer doet dan een dubbele knop toevoegen aan het ‘bureaublad’ van je Android, maar dat doet het dan ook voortreffelijk: met een simpele druk op het scherm schakel ik mijn hotspot in of uit en als er iets scheelt aan de settings, dan druk ik op het tandwieltje ernaast.

Ik heb slechts één nadeel aan de app zelf kunnen vinden: die dubbele knop is nu niet echt de mooiste van de wereld en op een tablet wordt die gewoon vergroot, dus heb je een lelijke gepixelde knop…

Op het scherm van mijn Xperia Active valt die knop nog mee, maar op m'n tablet is die gewoon dubbel zo groot en super gepixeld
Op het scherm van mijn Xperia Active valt die knop nog mee, maar op m’n tablet is die gewoon dubbel zo groot en super gepixeld

Maar de lelijkheid van die  knop weegt niet op tegen het voordeel om indien nodig met één druk op de knop een internet hotspot op te zetten.

Daarnaast heeft wifi-tethering wel enkele nadelen: twee draadloze verbindingen (wifi en 3 G) tegelijk openhouden is nogal zwaar voor de batterij. En na een dag werken op je laptop via Wifi-tethering krijg je wel  het gevoel gehad dat je hoofd een beetje te klein is, 2 wifi-verbindingen en een 3G-verbinding voor je neus op je bureau is misschien toch wat veel. Maar die twee problemen kan je dan weer oplossen met USB-tethering:

 

Auto USB Tethering

Want je kan natuurlijk ook gewoon je smartphone met je USB-kabel aan je computer hangen. Maar ook daar hetzelfde “probleem”: dan moet je naar settings, wireless & networks, tethering & portable hotspot. Dat zijn me iets teveel stappen, dat kan makkelijker.

Daarvoor gebruik ik Auto USB Tethering:  een klein appje dat in het oog houdt of je je android aansluit op een computer. Je kan het zo instellen dat het internet automatisch aanspringt, maar ik kies toch zelf liever wat ik wil.

Screenshot Auto USB Tethering
Kijk eens hoe vriendelijk die app is. Braaf vragen wat ik wil

De app heeft een gratis versie die om de zoveel tijd vraagt of je niet wil upgraden, maar da’s zo weggeklikt. Ik heb zelf wel betaald (de premium kost € 2,49), maar dat is vooral omdat ik het zoveel gebruik dat ik dat wel gepast vond.

 

Ben jij ook een tetherman of tethervrouw

Welke app gebruik je dan? Of gebruik je er geen? In ieder geval, als je een andere betere oplossing hebt, laat het dan gerust weten.

P.S. ik moet toegeven dat ik ook een beetje een tettenman ben. Eerlijk is eerlijk.

2 thoughts on “Ik ben geen tetterwijf, wel een tetherman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *