Nieuwe huisgenoot: Hedy Lamarr

Spread the love

Sinds een paar weken hebben Lotte en ik een nieuwe huisgenoot: Hedy Lamarr. Het is geen tijdelijke logé of een nieuw huisdier, maar de naam van onze nieuwe WiFi-router. De vorige had al een tijdje problemen en na een tijd ben je het moe om met een kabeltje naast de modem te gaan zitten, ook al staat die modem dan naast de zetel.

En aangezien mijn twee Raspberry Pi’s (computers ter grootte van een bankkaart) voornamelijk aan het knipperen waren en ik nog een WiFi-dongle had liggen, leek het me wel een uitdaging om er een om te toveren tot een nieuwe router, op z’n minst als een tijdelijke oplossing. En omdat het beestje een naam moet hebben, heb ik haar Hedy Lamarr genoemd.

Waarom Hedy Lamarr?

Laat me eerst uitleggen waarom ik haar een “echte” naam gegeven heb. Awel, toen ik mijn tablet als Wifi-hotspot begon te gebruiken, moest ik een naam verzinnen voor die hotspot (een SSID). Aangezien ik weleens met radio bezig ben, besloot ik om dat netwerk Marconi te noemen als eerbetoon aan Gugliemo Marconi, als één van de uitvinders van de draadloze telegrafie ook een beetje de papa van alle draadloze netwerken.

Toen ik mijn huidige smartphone kocht, begon ik die natuurlijk ook als hotspot te gebruiken en had ik een nieuwe naam nodig. De inspiratie daarvoor vond ik op de Engelstalige wikipedia-pagina over Marconi. Bij zijn eerste experimenten werd hij bijgestaan door zijn butler Mignani, die als bijzondere taak had om in de lucht te schieten als een verstuurd radiosignaal was aangekomen. Een aparte maar niet onbelangrijke en vaak onderbelichte taak, dus dat werd de naam van de hotspot van mijn GSM.

Toen Lotte en ik gingen samenwonen haalde ik ook mijn (oude) WiFi-router terug van onder het stof en moest ik daar natuurlijk ook een nieuwe naam voor verzinnen. Terug naar de Engelse wiki over Marconi. In 1909 ontving Marconi tesamen met Karl Ferdinand Braun de Nobelrpijs voor de Naatuurkunde voor hun bijdragen aan de ontwikkelingen van de draadloze telegrafie. Een reden als een andere om gekozen te worden SSID.

Maar Karl Ferdinand Braun heeft ondertussen dus de geest gegeven (de echte deed dat overigens op 20 april 1918) en moest ik een nieuwe naam vinden voor mijn nieuwbakken router. Ik vond mijn lijstje zelf nogal mannelijk, dus ging ik op zoek naar een vrouw die een grote rol had gespeeld in de geschiedenis van de radio.

Original studio publicity photo of Hedy Lamarr in 1938. Wikipedia Commons

En wat voor een vrouw. Als de naam Hedy Lamarr al bij iemand die dit leest een belletje deed rinkelen, dan zal dat zijn vanwege haar filmcarrière. Filmmaker Max Reinhardt noemde haar “de mooiste vrouw in Europa” en in 1933 verscheen ze blijkbaar als eerste naakte vrouw in een speelfilm, de Tsjeschische film Ekstase (met daarin ook een close-up van haar gezicht tijdens een orgasme). Ze speelde ook de vrouwelijke hoofdrol in Algiers, maar is waarschijnlijk het meest bekend voor de rol van Delilah in Samson & Delilah.

Maar dat is niet de reden waarom ze ons draadloos internetverkeer in goede banen leidt. Die “ons draadloos internetverkeer” mag je lezen als “het draadloos internetverkeer van iedereen ter wereld”. In 1942 pantenteerde ze namelijk samen met George Antheil een geheim communicatiesysteem voor van op afstand bestuurde torpedo’s. Door de zender (de torpedobestuurder) en de ontvanger (de torpedo) synchroon van frequentie naar ferquentie te doen springen (Frequency hopping spread spectrum) werd het heel moeilijk om het radiosignaal op te sporen en te verstoren. Ze gaf het patent aan de Amerikaanse marine, maar die besloten om het niet te gebruiken voor torpedo’s. Andere uitvinders gingen er echter wel mee aan de slag en daardoor hebben we vandaag GPS, WiFi en Bluetooth, slechts drie van de technologieën die verderbouwen op haar patent. Dus ook de router in onze boekenkast.

Is het moeilijk om zelf zo’n Raspberry Pi router te fiksen?

Als je een Raspberry Pi en een werkende WiFi-dongle hebt, is het niet zo heel moeilijk. Je vindt heel wat tutorials en wikis op het internet die je op weg helpen. Het is vooral een beetje puzzelen tot je vindt wat jij nodig hebt.

Ik begon op de RPI-Wireless-Hotspotpagina op elinux.org. Op die wiki kan je onder andere vinden welke randapparatuur je allemaal kan gebruiken in combinatie met je Raspberry Pi. Het is ook de tutorial die je vindt als je op raspberrypi.org gaat zoeken, dus het leek me een goed vertrekpunt.

Ergens halverwege de tutorial liep ik echter vast en na vanalles en nog wat geprobeerd te hebben, besloot ik om Setting up a Raspberry Pi as a WiFi access point van adafruit te gebruiken. Die is heel duidelijk en begeleid je stap voor stap, maar had in mijn geval één nadeel: adafruit gebruikt een WiFi-dongle die ze zelf verkopen en ik een Belkin N300 Micro (omdat dat de enige was die ik in de Mediamarkt kon vinden van de verified peripheralslijst op elinux.org) en die zijn gebaseerd op een andere chip en hebben dus verschillende drivers.

Daar liep ik dus ook even op vast. Om je Access Point te configureren moet je namelijk ook ergens in een bestand (hostapd.conf) de naam van de driver opgeven en die kon ik niet goed vinden. Of beter gezegd,  welke naam ik ook probeerde, niets werkte. Tot ik ergens in een forumpost las dat iemand die regel code gewoon had weggelaten en jawel: Hedy Lamarr kwam tot leven!

Ons Hedy discreet in de boekenkast.
Ons Hedy discreet in de boekenkast.

We hebben Hedy in de boekenkast gezet, redelijk discreet tussen de kook- en de buitenboeken. Dat blauwe lichtje staat te pinken op de WiFi-dongle en die rode schijn achterin is de Raspberry Pi. Voor de duidelijkheid een foto zonder boeken, maar met flits:

Hedy Lamarr naakt in de kast
Hedy Lamarr naakt in de kast

Sinds kort hebben we dus terug draadloos internet thuis, maar voor mij is het projectje nog niet afgerond. Aangezien onze router geen bak is met firmware waar je moeilijk aan (uit) kan, maar een gewone (kleine) computer, kan je er eigenlijk alles mee doen wat je wilt. Daarenboven heeft de Raspberry Pi een hoop GPIO-pins zodat je er makkelijk sensoren en knoppen aan kan koppelen. (zie ook Psst… Ik heb een webserver onder mijn zetel en hij knippert.)

Bijvoorbeeld een PIR-sensor. Dat is zo’n sensor die je tuinverlichting doet aanspringen. Ik wil die gebruiken om ons draadloos netwerk automatisch aan te zetten als er beweging is in huis en uit te zetten als er niemand thuis is of we aan het slapen zijn. Wij hebben niet zo’n reuzegroot appartement en geheel toevallig staat Hedy Lamarr op het centrale kruispunt in ons appartement en aan de voordeur, de ideale locatie voor zo’n sensor.

Links de PIR-sensor en daarnaast mijn Raspberry Pi met Protoplate en nog wat (grote) knoppen
Links de PIR-sensor en daarnaast mijn Raspberry Pi met Protoplate en nog wat (grote) knoppen

Dan heb ik ook nog wat knoppen die ik wil gebruiken om ons Hedy manueel uit te zetten of te resetten. Je kan natuurlijk ook gewoon de stroom uittrekken, maar als het kan, verkies ik toch sudo shutdown -h now (en het is gewoon leuk om overal grote knoppen in te steken).

Het is ook de eerste stap voor het BlueFi-project (waarmee ik mijn eerste Raspberry Pi gewonnen heb). De volgende stap (mijn 3G-dongle aan de praat krijgen op mijn Raspberry Pi) zal nog niet voor direct zijn (ook daar blijf ik vastlopen op drivers die ik niet aan de praat krijg), maar aangezien Lotte een weekend aan het begeleiden is met Koning Kevin heb ik dit weekend het rijk alleen en ga ik in ieder geval proberen om die bewegingssensor aan de praat te krijgen en dat hier ook online te posten. Als dat al lukt tussen de was en de plas zal ik al heel blij zijn.

Als je tot hier gelezen hebt, krijg je van mij nog een toemaatje: de Amerikaanse TV-zender CBS maakte een korte reportage getiteld Hedy Lamarr: Inventor of WiFi met daarin een overzicht over het leven van Hedy Lamarr en haar uitvinding en ook een paar beelden uit Ekstase. Nothing too offensive, maar toch lichtjes NSFW.

En als je nog een idee hebt voor een knop, lampje, sensor of andere functionaliteit om te integreren in Hedy Lamarr, laat het dan maar weten.

6 thoughts on “Nieuwe huisgenoot: Hedy Lamarr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *