Nepalees voor beginners: tellen

Spread the love

NEPAL, Bagmati Anchal, 1970'S taxi plate De Nepalezen gebruiken niet alleen een ander schrift dan wij, ze gebruiken door de band genomen ook geen Arabische cijfers. Op de onderste regel van de taxiplaat hierboven staat bijvoorbeeld 812. Nu kan je zeggen: dat trekt er op van ver, maar voor je naar Nepal of India vertrekt, kan het toch handig zijn om deze cijfers te leren kennen. Een Nepalese verkoper probeerde me namelijk een SD-kaartje aan de negenvoudige prijs te verkopen. De 0 in het Devanagari is namelijk wel gewoon een 0, maar de 1 lijkt nogal hard op een 9, waardoor je toch een heel andere prijs krijgt. Gelukkig had ik gezien dat alle prijzen in de winkel in het Devanagari geschreven waren en dat dat dus wel een 1 moest zijn. Dat ik nu toch niet in Nepal zit, betekent niet dat ik geen poging meer ga doen om Nepalees te leren met flashcards (zoals ik eerder postte). Ook volgend jaar willen we met HANDnepal enkele computerklassen installeren. Binnenkort ga ik mij eens aan dat alfabet zetten, maar ik ben dus begonnen met de cijfers. Die heb ik zonet gedeeld via Anki. Om de set zo univeriseel mogelijk te maken, bevatten de kaartjes gewoon Devanagarese cijfers en Arabische cijfers. Dat is een beetje een beperking, want het geeft je geen enkel idee van hoe je het uitspreekt in het Nepalees, maar het maakt de set net universeler/bruikbaarder (bijvoorbeeld voor mensen die naar India gaan en niet naar Nepal). En die set kan je dus hier downloaden.

P.S. om deze kaartjes te gebruiken heb je ook nog een flashcardapp nodig, bijvoorbeeld Anki. Die kan je op je computer/mac gebruiken, maar ook op je iPhone of Android.

Ben je geïnteresseerd in Nepal? Ga dan ook eens kijken op www.handnepal.be, een organisatie die werkt rond digitale geletterdheid in Nepal.

Meer Nepalees voor beginners.

4 thoughts on “Nepalees voor beginners: tellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *