Tips voor Antwerpse barbecues
Sommige van de tips hieronder zijn specifiek van toepassing op de barbecues in Antwerpse parken, maar er staan ook wat algemene barbecuetips tussen.
tl;dr:
- 1. Neem een picknickdeken mee
- 2. Te druk? Misschien is er meer plaats aan een andere barbecue.
- 3. Gebruik herbruikbare onbreekbare borden
- 4. Zet een barbecueborstel op je boodschappenlijstje
- 5. Een wapperblik om de barbecue aan te wakkeren
- 6. Water om de barbecue te temperen
- 7. Keukenrol is altijd handig
- 8. Koop een eigen rooster
- 9. Lees het reglement
1. Neem een picknickdeken mee
Niet alle Antwerpse stadsbarbecues hebben tafels (Kattendijksluis), niet alle tafels zijn echt handig om aan te zitten (bijvoorbeeld die van Park Spoor Noord, zowel de westkant als de oostkant), er staan niet overal evenveel tafels en… Het zou weleens kunnen dat je niet de enige bent die op het idee komt om te barbecueën en dat er dus geen plaats is.
2. Te druk? Misschien is er meer plaats aan een andere barbecue.
Soms kan het echt over de koppen lopen zijn aan sommige barbecues en soms wil je gewoon graag een tafel om aan te zitten. Misschien is er wel een andere barbecue in de buurt waar het wat rustiger zou kunnen zijn of met meer tafels. Zo ligt de oostelijke barbecue van Park Spoor Noord niet ver van de noordelijke barbecue van Spoor Oost. Kijk maar eens in dit overzicht van Antwerpse stadsbarbecues of op deze kaart.
Bekijk Barbecueën in Antwerpen op de volledige kaart.
3. Gebruik herbruikbare onbreekbare borden
Als je vaak barbecuet in een park, ben je vaak onderweg met borden en bestek. Borden van aardewerk kan je opnieuw gebruiken, maar zijn nogal breekbaar en wegwerpborden zijn nogal slecht voor het milieu. Daarom gebruik ik zelf tegenwoordig herbruikbare plastic borden die ik kocht in de HEMA. Ze zijn van plastic dus nog altijd niet echt goed voor het milieu, maar ze gaan al jaren mee en zijn van polypropyleen, dus ze kunnen perfect gerecycleerd worden als ze ooit kapot zouden gaan.
4. Zet een barbecueborstel op je boodschappenlijstje
In principe zou er aan iedere barbecue een staalborstel moeten hangen waarmee je de roosters kan afschuren voor je begint te barbecueën, maar in de praktijk weet ik dat er aan sommige barbecues geen meer hangt. Neem dus het zekere voor het onzekere en breng er zelf één mee. Je kan die vinden in eender welke doe-het-zelfzaak en tijdens het barbecueseizoen ook in de gemiddelde supermarkt bij de houtskool of het keukengerei. Mijn borstels kunnen schrapen, schuren en borstelen.
h4>5. Een wapperblik om de barbecue aan te wakkeren
Van tijd tot tijd is het nodig om een barbecue aan te wakkeren. Daar zijn een hele hoop manieren voor, mijn favoriete manier is het wapperblik. Ooit tijdens het barbecueën ontdekt dat je met een vuilblik goed kan wapperen dus heb ik mezelf een metalen vuilblik gekocht om mee te barbecueën. Je hoeft er natuurlijk geen apart vuilblik voor te kopen, je hebt er waarschijnlijk al één onder de pompbak of in je bezemkast, maar als je vaak barbecuet vind ik het toch wel handig om een metalen vuilblik te gebruiken. Dat kan namelijk iets beter tegen dat wapperen.
En net zoals bij de barbecueborstels: Iedere Antwerpse stadsbarbecue zou voorzien moeten zijn van een schepje om de kolen na het barbecueën uit te scheppen, maar op sommige plaatsen zijn die schepjes verdwenen en dan komt een metalen vuilblik goed van pas om de kolen uit te scheppen.
6. Water om de barbecue te temperen
Je kan de hoogte van het rooster niet regelen bij een stadbarbecue en eens er vlees op de rooster ligt, kan je ook een stuk moeilijker in de kolen porren. Als het vuur te heet is kan je het wat doen verminderen met water. Met een fles water met een klein gaatje in de dop kan je een beetje water op de kolen sprenkelen om ze lichtjes te doven. Maar zorg er voor dat je niet teveel water gebruikt, want je wilt het vuur natuurlijk niet volledig doven…
7. Keukenrol is altijd handig
Natuurlijk om saus en vet van vingers, gezichten en T-shirten te vegen, maar ook om roosters in te vetten, vuur mee aan te maken, vet te absorberen, …
8. Koop een eigen rooster
Ik vind het zelf niet echt nodig, maar als je de vaste roosters onhygiënisch vindt omdat je geen idee hebt wat er voordien op gebakken werd en hoe grondig ze werden gekuist, koop dan een braadrooster en neem dat mee naar de barbecue. Dan kan je het zelf schoonmaken zodat je er zeker van kan zijn dat het proper is. Dat hoeft geen groot braadrooster te zijn, want je zal het ook naar de barbecue moeten transporteren.
9. Lees het reglement
Er staan geen zotte dingen in dat reglement. Er wordt vooral gevraagd om rekening te houden met de mensen die in de buurt leven, de mensen die na jou komen barbecueën en de veiligheid. Niet tot een kot in de nacht barbecueën, geen benzine gebruiken, het vuur doven, het rooster netjes achterlaten… Een online versie vind je hier.
Welke tip vind je de beste? Heb je nog een tip die ik gemist heb?
1 thought on “Tips voor Antwerpse barbecues”