Warme Pompoensoep

Spread the love

Terwijl m’n soep het kookpunt opzoekt post ik even het recept.

Morgen komen m’n beste vrienden langs om alvast m’n verjaardag te vieren en we beginnen de avond met een kom pompoensoep. Warme pompoensoep. Natuurlijk eet je pompoensoep warm, maar dit is pompoensoep die ook een warm gevoel vanbinnen achterlaat. Omdat hij met liefde gemaakt is natuurlijk, maar ook omwille van de ingrediënten. Pompoensoep is een wintersoep omdat pompoenen lang bewaren en omdat je er hele stevige soep van kan maken. Om ze nog steviger te maken komen een paar aardappelen en wat wortelen wel van pas. Pompoen heeft een vrij zoete smaak en die is perfect om nootmuskaat aan toe te voegen, dus dat doe ik sowieso. Nog een snuifje witte peper omdat dat zo goed bij nootmuskaat past en dan krijg je het natuurlijk al een beetje warm in je mond. Dat is het warm van mijn Warme Pompoensoep.

Maar ik heb’m graag nog warmer. Warmer à la “Que Calor!” warmer. Een zuiders warm tintje. Een mooie rode paprika, in stukjes gesneden, meegestoofd en meegekookt.

En ook nog een extra winters tintje. Om speciaal te doen. Een paar walnoten in de vijzel en huppakee!

Dus…

Ingrediënten:

  • 1 kleine pompoen
  • 2 kleine rode uien
  • olijfolie
  • 2 wortelen
  • 1 rode paprika
  • 4 grote aardappelen
  • een grote snuif nootmuskaat
  • een snuifje witte peper
  • per liter water één bouillonblokje (kip/groente)
  • een handvol walnoten

Het is soep, dus waarom moet ik het recept eigenlijk uitleggen, maar kom.

Snij alle groenten in kleine stukjes, zelf gooi ik de pompoen, wortelen en aardappelen bij elkaar, want het zijn harde groenten die lang moeten garen.

Snipper de uien, fruit ze en stoof de pompoen-, wortel- en aardappelstukjes er een tijdje in. Kijl dan de paprika erbij, bestrooi het geheel met nootmuskaat en witte peper, verkruimel de bouillonblokjes en roer het geheel door mekaar en zet het deksel er terug even op. Ondertussen heb je de tijd om de walnoten een beetje te pletten (veel hoeft niet, ze worden toch gemixt, maar dan verspreiden ze hun smaak beter). Gooi de walnoten ook nog bij in de pot en voeg het water toe. Bij een kleine pompoen is dit 2 à 3 liter (ja da’s dus een grote pot, alle groenten + al dat water). Breng het hele zootje aan de kook en laat het 20 minuten doorkoken. Dan is het tijd om die hele handel te mixen en op te dienen.

Of nog een nachtje te laten staan, want soep smaakt altijd beter de tweede dag…

Of in mijn geval: ik heb morgen zes man over de vloer en dan is het toch net iets makkelijker als je de soep maar op te wermen hebt en je je op je gasten en de hoofdmaaltijd kan focussen.

 

Maar goed…

SMAKELIJK!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *