Halfvasten

Spread the love

Ik schat dat het zo’n twee maanden geleden is dat Lotte voorstelde om mee te doen met dagen zonder vlees. Mijn eerste reactie was: “40 dagen zonder vlees? Daar is niets aan.” (en ook een beetje: da’s zo 2012) Tweede reactie: “Wat als we dit gewoon echt zouden vasten? 40 dagen lang geen vlees, geen vis, geen gevogelte, geen alcohol, geen snoep, geen chips, geen koeken, geen frisdrank.” Daar zat iets meer uitdaging aan en na wat gepalaver zijn we er dan maar voor gegaan.

Om er dan achter te komen dat de vasten eigenlijk 46 dagen duurt, maar dat er op zondag geskipt mag worden. We hoefden er niet lang over na te denken: die 6 zondagen doen we gewoon door. Ondertussen zijn we halverwege, vandaag is het halfvasten.

Gevulde courgette met seitangehakt. Lekker!
Gevulde courgette met seitangehakt. Lekker!

We vasten zonder religieuze bijbedoelingen, maar eerder als een uitdaging. Ook niet om te vermageren, al merk je het schrappen van alle frisdrank, artificiële suikers en alcohol wel op de weegschaal ook al hongeren we onszelf zeker niet uit.

De basis

We steunen op drie basisideeën:

  • Vegetarisch (in de zin van: geen vlees, vis, gevogelte, weekdieren, … wel melk, eieren, en vleesvervangers)
  • Geen alcohol. Al hebben we daar de nuance in aangebracht dat, als dat zou voorvallen, we op verjaardagsfeestjes (niet op café) wel 2 pintjes of 2 glazen wijn zouden mogen drinken als we dat willen. hoewel we dat in realiteit zelfs nog niet aan het doen zijn.
  • Geen toegevoegde suikers. Of in ieder geval zo weinig mogelijk, want dat heb je niet altijd helemaal in de hand. Dus wel fruit en fruitsap, maar geen snoep, geen confituur, geen koeken, geen suiker bij de koffie/thee, …

Daarnaast hebben we nog één groot basisprincipe.

“Een baken van soberheid”

“Dat is nu niet direct een baken van soberheid” zal de laatste weken zowat de meeste gebruikte zin zijn als het over eten gaat. Voor mij is het achterliggende idee dat het Christelijke en Joodse vasten toevallig ook in de periode valt dat er nog niet veel te oogsten valt en al zeker niet veel vlees te eten, het einde van de winter/het begin van de lente. (vandaar misschien ook dat de vasten “Lent” genoemd wordt in het Engels)

Niet eten als er toch niets te eten is, is redelijk tactisch gezien. Alles wat lang bewaard (zonder koelkast) maar toch bijna slecht is opeten met carnaval, is ook geen slecht idee. En tegen Pasen zouden de meeste schapen gelammerd moeten hebben, zodat er ook wat jong vlees geslacht kan worden en dat komt ook goed uit.

Om maar niet te zeggen, dat we niet alleen een hoop dingen tijdelijk geschrapt hebben, maar dat we ook een beetje bewust en sober omgaan met wat we eten. Om te beginnen vervangen we niet gewoon alle dingen die niet mogen door het dichtstbijzijnde surrogaat. Als je alle frisdrank vervangt door fruitsap ben je nog altijd niet echt sober bezig, dus: fruitsap met mate en vooral veel water.

En voor dat fruit beperken we ons momenteel voornamelijk tot lokaal seizoensfruit: appelen en peren. Geen mangos, bessen of kiwis die van aan de andere kant van de wereld komen. Al zijn we nu wel blij dat de eerste Belgische aardbeien geveild zijn. Als we er tegenkomen, zullen we waarschijnlijk een bakje meenemen

Voor onze groenten proberen we ook soberder te zijn door bewust voor seizoensgroenten te kiezen, al zijn we daarin iets minder strikt. We eten vaker pastinaak en wortelen en zo, maar er gaan ook wel iedere week een paprika of drie door.

Ook qua eiwitten proberen we het een beetje sober te houden door niet gewoon het vlees door een vegetarische tegenhanger te vervangen (genre hamburger-notenburger, schnitzel -vegischnitzel, kipfilet-quornfilet) maar door eiwitrijke groenten te eten, hier en daar een eitje of een handvol noten. Ook ons zondagse gewoonte om spek en ei te eten hebben we verengd tot ei (met een paar tomaatjes of zo weliswaar). Een kleine opmerking ter zijde: vegetarisch spek (van de Colruyt) is wel reuzelekker!

We hebben zelfs afspraken gemaakt over frieten, vooral ook om het voor onszelf en onze omgeving niet nodeloos moeilijk te maken. Maximaal twee keer frieten tijdens de hele vasten. Zodat we niet zouden moeten dwarsliggen als we samen met anderen iets te eten zoeken of nog snel moeten eten en er enkel een frituur in de buurt is. Ik heb al één van mijn porties binnen. Een traktatie na een uurtje radiatorsjouwen kon ik moeilijk weigeren, maar een kleintje met een kaaskroket.

Tijdens de 46 dagen van aswoensdag tot Pasen, gaan we ook maximaal één keer per week naar de Stanny (en daar eten we vegetarisch en drinken we geen Chouffe van het vat). Normaal gezien gingen we daar ongeveer 1,4 keer per week of zo naartoe en aangezien dat ook niet echt sober is, hebben we daar ook een beperking op gezet.

Daarnaast is er nog ietwat vreemde en zeer specifieke regel: tijdens de vasten gebruiken we geen kokosmelk. Dat komt voornamelijk omdat we ook niet teveel saus willen eten en we nogal veel wokken en er bijna iedere week een blik doorjagen. Omdat dat toch zeker een luxe is, doen we even anderhalve maand zonder.

Wat eten jullie dan wel?

Een hele hoop dingen staan hierboven al impliciet of expliciet en het lijkt me duidelijk dat we niet verhongeren of kans maken op een portie scheurbuik.

We eten vaker havermout als ontbijt (gezoete corn flakes en ontbijtkoeken zijn geschrapt) en ‘s zondags ei zonder spek. ‘s Middags meestal boterhammen met vooral kaas, maar soms ook vegetarische martino (ook lekker) of één of ander slaatje. Ook veel soep (net om het eenzijdige van de boterhammen met kaas toch een beetje te doorbreken). We zijn speciaal daarvoor ook begonnen met het maken en invriezen van kleine porties verse soep. Daarover binnenkort waarschijnlijk meer.

Tussendoor een paar stukken fruit per dag en hier en daar een handvol noten of rozijnen. (in plaats van de vijgen die best niet na Pasen komen. Zie ook: Vijgen na Pasen)

Hier en daar een kop koffie of een glas fruitsap, maar vooral veel (bruis)water.

En hebben jullie al “gezondigd”?

Allebei al één keer ja. In beide gevallen per ongeluk. Lotte stak op aswoensdag zonder nadenken een ijsbergje / karolientje (blijkbaar de officiële naam van zo’n sinterklaaskoekje met een dot suiker erop) in haar mond.

Ik had zelf deze week prijs toen we ter ere van Holi eten aangeboden kregen op het werk. Voor veel Indiërs is dat namelijk een belangrijk feest dus wordt dat bij Tech Mahindra ook op de werkvloer gevierd. De Samosas waren vegetarisch, dus dat was geen probleem, maar op onze bordjes lag ook nog Gulab Jamun, een soort van in siroop gedoopte smoutebollen. Ik heb er totaal niet bij stilgestaan en mijn frank is pas een half uur later gevallen. Oeps.

Tot nu toe hebben we er niet echt moeite mee. Of beter gezegd, ik heb er niet zoveel moeite mee en ik heb de indruk dat dat voor Lotte ook geldt. Het is eerder een kwestie van aanpassen dan reikhalzend uit te liggen kijken naar Pasen, dromen van ribbetjes of het vakkundig wegstoppen van snoep en drank. Ik heb vandaag paaseieren gekocht en we hebben frisdrank en bier in de koelkast liggen voor het geval we bezoek hebben, want die hoeven natuurlijk niet mee te doen.

Volgende week wordt het voor Lotte en mezelf misschien wel iets moeilijker om te blijven vasten. Dat heeft niets maken met de eindmeet die in zicht komt, maar het komt gewoon doordat Lotte naar New York is met de familie en het voor haar dus niet altijd even evident zal zijn om iets vegetarisch of suikervrij te vinden. Voor mij wordt het moeilijker omdat ik de hele week thuiszit en het huis moeilijk uitkan, ik heb namelijk een hele week permanentie en kan dag en nacht opgebeld worden. Het zou dus weleens kunnen dat ik na een tijdje naar een opkikkertje begin te snakken en dat de verleiding iets groter wordt dan in mijn dagelijkse routine. Maar dat zal ik volgende week wel merken, voorlopig valt het heel goed mee.

10 thoughts on “Halfvasten

  1. Mooi! En zo vlotjes! Dat zou bij mij toch een pak moeilijker zijn, denk ik. Die fles wijn die we dinsdag wilden meebrengen, zullen we dan maar vervangen door iets anders. 😉

    1. Zei de vrouw die een maandenlang beenhard eiwitdieet volgde… 😛 Die fles mag je gerust meebrengen, maar dan drink ik iets anders.

  2. Sterk werk, Fré! Ik zou ook zoiets eens moeten inbouwen, maar ik vind altijd excuses om het niet te doen.
    Zeker als je het helemaal alleen moet doen, is ‘t niet zo evident denk ik.

    1. Alleen lijkt me inderdaad stukken moeilijker. Je kan natuurlijk altijd steun zoeken bij de lokale geloofsgemeenschap, if that’s your thing.
      In plaats van een jaar te wachten, kan je ook ramadannen. Da’s wel in juli dit jaar, dus dat wordt afzien zonder water overdag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *