Potjiekos in het bos

Spread the love

Vorig weekend ging ik kamperen met Gil en nog voor we vertrokken was het al duidelijk dat hij veel zin had in potjiekos.

Als je een tijdje in Zuid-Afrika gespendeerd hebt, heb je er zeker en vast al van gehoord, voor alle andere: Potjiekos is Afrikaans en betekent letterlijk “potjeseten”. Basically maak je een gerecht klaar in een (grote) gietijzeren pot op een open vuur.

Het is ideaal voor stoofpotten die een uur of langer op het vuur mogen staan (als je zolang kan wachten met eten natuurlijk). Meestal maak je er ook éénpotsgerechten in, groenten, vlees en zetmeel (aardappelen, maïsbloem of rijst) in één pot en laten pruttelen.

Spijtig genoeg zijn de dingen nogal zwaar, dus ze meenemen op een trektocht is niet echt mogelijk. Al werden ze vroeger wel gebruikt door de voortrekkers, maar die gingen voornamelijk met de huifkar op pad en konden de pot daar gewoon in kwijt.

 Wat zou hierin zitten pruttelen? © Gil Plaquet
Wat zou hierin zitten pruttelen? © Gil Plaquet

Dit weekend maakten we een stoofpotje met lamsvlees en tijm en omdat we kampeerden in de bivakzones in de omgeving van Chimay, een goeie scheut rode Chimay.

Lamstoofpot met tijm en Chimay:

 • 100 gr lamsvlees per persoon (maar de slager had nogal stevig doorgewogen)
 • 3 à 4 aardappelen per persoon (in blokjes. vastkokend)
 • 1 grote ui
 • 2 paprika’s
 • 1 courgette
 • tijm (vers dan wel uit een potje, maar zorg vooral dat je er genoeg hebt)
 • Rode Chimay (protip: koop een grote fles en gebruik de rest als aperitief voor de tafelgenoten)
 • water (een dikke halve liter, je kan het niet afgieten)
 • een blokje groentenbouillon
 • peper en zout naar believe
 • peppadew-poeder (een Zuid-Afrikaanse zachte peper, niet noodzakelijk, wel lekker)

Als je potjiekos maakt is het wel belangrijk om er op te letten dat je vuur niet te heet is, en je wacht best tot je hout verkoold is (of gebruik kolen). Gietijzer kan niet goed tegen grote temperatuursverschillen en zou kunnen barsten.

Je begint door de ui te stoven en als die mooi bruin is, voeg je het lamsvlees toe. Als dat zowat dichtgeschroeid is, doe je er alvast wat tijm bij en het deksel terug op de pot. Want dit gerecht vereist expert thyming. Of gewoon veel tijm. Vaak. Een combinatie van Thyming en Timing dus. Zo om de 10 minuten eens goed schudden met het kruidenpotje

Als je het vlees nog wat hebt laten sudderen voeg je om de beurt de groenten toe en laat ze meestoven. Eerst de paprika’s en daarna de courgette en het peppadewpoeder. Vergeet natuurlijk niet zo nu en dan extra tijm toe te voegen. als dat allemaal wat heeft kunnen stoven en je maag begint te rommelen, voeg dan het bier toe en wat later, het bouillonblokje, de aardappelblokjes en het water.

Eens je de aardappelen toevoegt moet je de tijd en de pot wel wat in het oog beginnen houden, want zelfs vastkokende aardappelen worden na een half uur koken wel heel zacht. Bij het opdienen nog wat extra tijm en peppadew toevoegen kan geen kwaad.

Smullen maar.

Potjiekos op het vuur
© Gil Plaquet

9 thoughts on “Potjiekos in het bos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *