Ik ga naar Lapland en ik neem mee

Spread the love

Soms krijg je op een onverwacht moment plots een onaangekondigd telefoontje. “Fré, heb je zin om mee naar Lapland te gaan om het noorderlicht te zien?” Wat zeg je daar op? Gho ja, eigenlijk wel, maar wanneer en zo?

Dat bleek deze zaterdag te zijn. Een last minute adventure naar het Hoge Noorden. Dus nu snel voorbereiden.

Maar wat neem je dan allemaal mee naar zo’n sneeuwlandschap?

Volgens de voorspellingen voor Kangos (daar gaan we ongeveer naartoe) is de maximumtemperatuur voor de komende twee weken -5 °C. De minimumtemperatuur -22 °C. Dat is niet mis. Moet je dan zo’n michelin-mannenpak meenemen? Blijkbaar niet. Met de juiste laagjes spring je al een heel eind en zo’n thermo-overall houdt het zweet vast dus zijn ze niet zo handig als je veel gaat bewegen. Als je er één nodig hebt kan je er gewoonlijk één huren of zit hij mee in de prijs. Wel een paar sets thermisch ondergoed en een stevige winterjas.

Voor op m’n hoofd neem ik de muts mee die ik in Nepal kreeg. Een wollen muts gevoerd met fleece zou warm genoeg moeten zijn.

Mijn Nepalese muts, mijn baard, Kadhe Baba, Andy & Frank

Heidi is bezig om een sjaal voor me te breien, maar ze is er nog maar net aan begonnen dus die raakt nooit af voor zaterdag.

Voor m’n handen neem ik wanten mee en onderhandschoenen.  Dunne zijden handschoenen die je onder je wanten of handschoenen aandoet. Ze hebben drie voordelen:

  • Ze geven je handen 3 graden extra.
  • Je kan ze apart laten drogen zodat er minder zweet en dus minder koude in je handschoenen achterblijft.
  • De duim en wijsvinger hebben een speciaal laagje om touschscreens te bedienen.

Al loop ik nog steeds rond met een seniorentelefoon, die geen touchscreen heeft, maar sms’en met wanten aan lijkt me daar ook niet handig mee. In Lapland ga ik de sirene van de noodknop aanzetten. Aangezien ik geen smartphone heb om me mee bezog te houden, neem ik ook maar een reisroman mee: “Er gaat niets boven Zweden” van Gerrit Jan Zwier.

Daarnaast nemen we best wel wat camera’s mee om het Noorderlicht te proberen vangen.

Kledingadvies vond ik hier, hier, hier en hier.

Ik keek ook eens naar deze paklijst.

Meer Lapland & Zweden?

 

Voor de volledigheid: deze blogpost werd op geen enkele manier gesponsord. De links naar andere websites zijn slechts verwijzingen naar informatiebronnen of producten die ik gevonden heb.

 

3 thoughts on “Ik ga naar Lapland en ik neem mee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *